Αντλήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ μέσω 3μηνων εντόκων γραμματίων με επιτόκιο 2,13%

Αντλήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ μέσω 3μηνων εντόκων γραμματίων με επιτόκιο 2,13%

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα υποχώρηση κατέγραψε το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας χθες, με τους ξένους επενδυτές να συνεχίζουν να αγοράζουν τα ελληνικά γραμμάτια. Την ίδια ώρα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος και αποκλιμάκωση του χρέους από το 2015.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχώρησε χθες στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,13% από 2,45% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Απριλίου, ενώ υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2010 (ήταν 1,67%). Το Δημόσιο άντλησε 1,3 δισ. ευρώ μέσω των χθεσινών εντόκων γραμματίων, ενώ αύριο αναμένεται να γίνουν αποδεκτές και οι συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό δανεισμού στο 1,6 δισ. ευρώ. Ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για να αναχρηματοδοτηθούν αντίστοιχου ύψους λήξεις γραμματίων την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ήταν και χθες ισχυρή (ξεπέρασε ελαφρώς το 50%), ενώ μεταξύ των αγοραστών ήταν και μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, Pimco. Πάντως, σε ό,τι αφορά την πορεία του νέου 5ετούς ομολόγου, χθες η απόδοσή του κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά και ανήλθε έως και το 4,96% από 4,88% που είχε κλείσει τη Δευτέρα, εξαιτίας του ότι κάποια επενδυτικά κεφάλαια (hedge funds) προχώρησαν σε πώληση μέρους των τίτλων που κατείχαν. Εντονότερη ήταν η άνοδος στα 10ετή ομόλογα με το spread να φθάνει σε υψηλά διμήνου. Ομως, μέσα στην ημέρα υπήρξαν και επενδυτές που αγόρασαν 5ετή ομόλογα με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί εν μέρει η ισορροπία.

Από την πλευρά της, η Fitch σε έκθεσή της για το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης ανέφερε για την Ελλάδα ότι φέτος θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 0,5% και το 2015 θα αυξηθεί στο 2%. Παράλληλα, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα αποκλιμακωθεί από το 177,5% του ΑΕΠ το 2014 στο 172,5% του ΑΕΠ το 2015, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το 2014 και στο 1,1% του ΑΕΠ το 2015. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται από τον οίκο πλεονασματικό κατά 0,2% του ΑΕΠ φέτος και 0,5% το 2015.

Πάντως, η Fitch σημειώνει ότι θα επανεξετάσει στις 23 Μαΐου την αξιολόγησή της για την Ελλάδα και θα επηρεασθεί αρνητικά στην περίπτωση που δεν ανακάμψει η οικονομία, οδηγώντας στην επανεμφάνιση νέων χρηματοδοτικών κενών. Επίσης, προειδοποιεί ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η αξιολόγηση και σε περίπτωση νέας πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και εκτροχιασμό του προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Αντιθέτως, θετικά θα επιδράσει μία διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη, η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή σε συνδυασμό με νέα ώθηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η διατηρήσιμη μείωση στον λόγο του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ και η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT