Προϋπολογισμός με μέτρα λιτότητας στην Αυστραλία

Προϋπολογισμός με μέτρα λιτότητας στην Αυστραλία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» φαίνεται ότι αποφάσισε να εφαρμόσει η νέα φιλελεύθερη κυβέρνηση του Τόνι Αμποτ στην Αυστραλία, η οποία χθες παρουσίασε τον σκληρότερο προϋπολογισμό των τελευταίων 20 χρόνων. Στα μέτρα λιτότητας του νέου προϋπολογισμού περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τέλος ελλειμματικού προϋπολογισμού, περικοπές στις κοινωνικές παροχές, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, απολύσεις στον δημόσιο τομέα, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Στόχος, να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 2,8% του ΑΕΠ όπου βρίσκεται σήμερα και να εξοικονομηθούν 26,2 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το πλέον αμφιλεγόμενο μέτρο λιτότητας που υιοθετείται είναι το διάρκειας τριών ετών «τέλος ελλειμματικού προϋπολογισμού», ύψους 2%, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν όσοι Αυστραλοί πολίτες έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 180 χιλιάδες δολάρια Αυστραλίας (123 χιλιάδες ευρώ). Στόχος είναι η είσπραξη 2,2 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Ακόμη, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί από τα 67 έτη σήμερα στα 70 έτη έως το 2035. Ενόχληση έχει προκαλέσει η επαναφορά της αυτόματης τιμαριθμικής αύξησης του τέλους καυσίμων, γεγονός που αναμένεται να επιβαρύνει την τιμή τους κατά ένα σεντ τον χρόνο. Είναι προφανές ότι σε σύγκριση με τα μέτρα που πήραν πολλές χώρες της Ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια, τα μέτρα του κ. Αμποτ είναι μάλλον ήπια.

Κάθε Αυστραλός που επισκέπτεται παθολόγο γιατρό θα πληρώνει πέντε ευρώ, θα περιοριστεί η πρόσβαση άνεργων Αυστραλών κάτω των 30 ετών στα επιδόματα ανεργίας, θα απολυθούν 16.500 δημόσιοι υπάλληλοι και τα πανεπιστήμια θα επιτρέπεται να ορίζουν το ύψος των διδάκτρων τους. Ανακοινώνοντας τα μέτρα λιτότητας, που έχουν στόχο να καταστήσουν πλεονασματικό τον προϋπολογισμό σε πέντε χρόνια, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, Τζο Χόκεϊ, είπε ότι «δεν πρέπει να επιβαρύνουμε τα παιδιά μας… Οι ημέρες του δανεισμού και της σπατάλης πρέπει να τελειώσουν». Ορισμένοι οικονομολόγοι επέκριναν την κυβέρνηση Αμποτ για τον προϋπολογισμό λιτότητας, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν τόσο αναγκαίος διότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας είναι σχετικά μικρό, το ΑΕΠ της αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5% το 2014, ενώ το δημόσιο χρέος της ήταν το 2013 ίσο με το 32,4% του ΑΕΠ (συγκριτικά, το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη είναι περίπου 95% του ΑΕΠ). Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε πως δεν παρουσίασε προϋπολογισμό λιτότητας, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης Αμποτ να ακυρώσει τον φόρο εξόρυξης και τους φόρους για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών θα οδηγήσει συνολικά σε μείωση της φορολογίας.

Ο φόρος επιχειρήσεων θα μειωθεί κατά 1,5% στο 28,5% από την 1η Ιουλίου, ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε νέα χρηματοδότηση για έργα υποδομής όπως κατασκευή δρόμων και αεροδρομίων και ενίσχυση των επενδύσεων στην έρευνα.

Ωστόσο, πολλοί Αυστραλοί ψηφοφόροι ίσως νιώσουν κατάπληξη, διότι η νέα κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές πριν από λίγους μήνες υποσχόμενη να μην αυξήσει τη φορολογία, ενώ κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών ότι αθέτησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, αυτά συμβαίνουν και εις Καμπέραν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT