DZ Bank: 78,2 δισ. το κόστος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

DZ Bank: 78,2 δισ. το κόστος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 78,2 δισ. ευρώ προσδιορίζει το κόστος για την Ευρωζώνη η γερμανική τράπεζα DZ Bank από την ενδεχόμενη μείωση του επιτοκίου των δανείων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους στα 50 χρόνια. Βασιζόμενη στη μελέτη της τράπεζας, η γερμανική εφημερίδα «Suedeutsche Zeitung» ανέφερε χθες πως «η βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι ακριβή ακόμη και χωρίς “κούρεμα”», ενώ υπενθυμίζεται ότι παλαιότερη μελέτη της DZ Bank (Σεπτέμβριος 2013) κατέληγε στο συμπέρασμα ότι για να ανασάνει η ελληνική οικονομία θα πρέπει να «κουρευτεί» το χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας κατά 100 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη νέα της έκθεση, η DZ Bank υποστηρίζει πως το ποσό των 78,2 δισ. ευρώ που θα στοιχίσουν τα νέα μέτρα που συζητούνται αντιστοιχούν σε «κούρεμα» του χρέους κατά 40%, ενώ ο Γερμανός φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί κατά περίπου 22 δισ. ευρώ. Πάντως, το ακριβές ύψος της επιβάρυνσης, διευκρινίζει η γερμανική εφημερίδα, είναι θέμα ερμηνείας, καθώς είναι ακαδημαϊκά αμφιλεγόμενο το πώς μπορούν εκτός από τις απώλειες από τα έσοδα των τόκων να υπολογιστούν στο σύνολό τους και οι απώλειες από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Παράλληλα, σημειώνεται στο χθεσινό δημοσίευμα ότι «εκτός από ένα νέο “κούρεμα”, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θέλει να αποφύγει οπωσδήποτε ένα τρίτο πακέτο πιστώσεων, για το οποίο θα χρειαζόταν την ψήφο της Μπούντεσταγκ» και διευκρινίζεται πως μπορεί ο κυβερνητικός συνασπισμός να διαθέτει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, ενδέχεται όμως πολλοί Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές να καταψηφίσουν ένα νέο πακέτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT