Λιγότεροι Ανατολικοί στη Βρετανία

Λιγότεροι Ανατολικοί στη Βρετανία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Υποχώρησε κατά 4.000 ο αριθμός των Ρουμάνων και Βουλγάρων που εργάζονται στη Βρετανία, στους τρεις μήνες μετά την άρση του καθεστώτος της βίζας που ίσχυε για αυτούς.

Τα στοιχεία αυτά διαψεύδουν τις εκτιμήσεις του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip, που προειδοποιούσε ότι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει κύμα μεταναστών από τις δύο αυτές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στους πολίτες τους την 1η Ιανουαρίου 2014. Το Ukip έκανε λόγο για «άνοιγμα των φραγμάτων», ενώ το ινστιτούτο Migration Watch είχε παρουσιάσει σενάριο σύμφωνα με το οποίο 50.000 Ρουμάνοι και Βούλγαροι θα επέλεγαν τη Βρετανία κάθε χρόνο ως μεταναστευτικό τους προορισμό.

«Οι στατιστικές και ο μικρός αριθμός Ρουμάνων και Βουλγάρων οι οποίοι φθάνουν στη Βρετανία για να εργασθούν διέψευσαν την κινδυνολογία του Ukip για τη μετανάστευση», είπε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Ντάνι Αλεξάντερ, μέλος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Η κυβέρνηση είχε τροποποιήσει μέσα στο 2013 πολλούς από τους κανόνες που διέπουν την παροχή κοινωνικών παροχών, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει τον «τουρισμό παροχών». Η Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι 140.000 Ρουμάνοι και Βούλγαροι απασχολούνταν στη Βρετανία το πρώτο τρίμηνο του 2014, μειωμένοι κατά 4.000 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Κριτική στην κυβερνητική πολιτική και την εμμονή της με στατιστικά στοιχεία άσκησε χθες η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών του Εργατικού Κόμματος, Ιβέτ Κούπερ, λέγοντας: «Η κυβέρνηση οφείλει να σκύψει πάνω στα πραγματικά προβλήματα που ωθούν τους πολίτες της Ανατολικής Ευρώπης στους δρόμους της μετανάστευσης. Οι υπουργοί της κυβέρνησης συνασπισμού δεν πράττουν όσα θα έπρεπε για να δώσουν τέλος στο φαινόμενο της εκμετάλλευσης εποχικών εργαζομένων από εργοδότες και ιδιωτικά γραφεία απασχόλησης, που συρρικνώνουν με τις επιλογές τους μισθούς και θέσεις εργασίας».

Ειδικοί της απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προειδοποιούσαν, ωστόσο, ότι αν και τα πρώτα στοιχεία καταγράφουν αναμφισβήτητη τάση μικρού μεταναστευτικού ενδιαφέροντος, είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε σαφή συμπεράσματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT