Κλείνει ο 6ετής υφεσιακός κύκλος της ελληνικής οικονομίας

Κλείνει ο 6ετής υφεσιακός κύκλος της ελληνικής οικονομίας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 1,1% διαμορφώθηκε η ύφεση του πρώτου τριμήνου του 2014, προκαλώντας αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι φέτος όχι απλώς θα είναι η πρώτη χρονιά ανάπτυξης ύστερα από έναν 6ετή υφεσιακό κύκλο, αλλά τελικά μπορεί ο θετικός ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ να είναι μεγαλύτερος του προβλεπόμενου. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε χθες πως ένας κύκλος έκλεισε και ανοίγει ένας νέος, στον οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να θεμελιώσει σε σταθερές βάσεις το νέο αναπτυξιακό της πρότυπο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 1,1% στο πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2013 η ύφεση ήταν 6%, ενώ τελευταία φορά που είχε διαμορφωθεί σε τόσο χαμηλά επίπεδα όπως φέτος, ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2010. Οι συγκρίσεις αυτές δείχνουν πρώτον, τη σημαντική επιβράδυνση της ύφεσης κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος και δεύτερον, ότι ο κύκλος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας οδεύει προς την ολοκλήρωσή του. Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως «ένας κύκλος ολοκληρώθηκε και ένας καινούργιος ανοίγει». Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός σημείωσε ότι «η νέα πρόκληση δεν είναι απλώς η ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά η θεμελίωση σε σταθερές βάσεις ενός νέου αναπτυξιακού και κοινωνικού προτύπου, εξωστρεφούς, φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, με έναν νέο ρόλο για το κράτος, πιο αποτελεσματικό, λιγότερο γραφειοκρατικό, που θα προάγει τον υγιή ανταγωνισμό, θα εξασφαλίζει την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα προστατεύει τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και θα διευκολύνει τη μεταφορά των συντελεστών της παραγωγής σε κλάδους εξωστρεφείς και σε κλάδους με υψηλή προστιθέμενη αξία».

Επιπροσθέτως, ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, υποστήριξε ότι στόχος του νέου αναπτυξιακού προτύπου είναι περισσότερο απ’ όλα να στηρίζεται «σε ένα άριστα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτής της χώρας και στο τρίγωνο της γνώσης: παιδεία, έρευνα, καινοτομία».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πορεία του ΑΕΠ, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2014 διαμορφώθηκε στα 36,8 δισ. ευρώ από 37,2 δισ. ευρώ πέρυσι το ίδιο διάστημα. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η μικρή αυτή συρρίκνωση του ΑΕΠ συγκριτικά με το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αποτελεί το πρώτο σημάδι τερματισμού της ύφεσης. Μάλιστα, θεωρούν πως είναι πολύ πιθανό να αντιστραφεί η κατάσταση και να καταγραφεί θετικός ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ από το δεύτερο κιόλας τρίμηνο του έτους, υπό τις εξής ρεαλιστικές προϋποθέσεις:

1. Η τουριστική κίνηση και τα έσοδα από τον τουρισμό να καταγράψουν άνοδο σε σχέση με πέρυσι, όπως προβλέπεται από τους αρμόδιους φορείς.

2. Η κατανάλωση να ενισχυθεί εξαιτίας της διάθεσης του κοινωνικού μερίσματος και

3. Η ρευστότητα στην αγορά να βελτιωθεί λόγω της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανατροπή στις παραπάνω προβλέψεις, τότε στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως η πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2014 της τάξης του 0,6% να αποδειχθεί απαισιόδοξη και το ποσοστό να είναι υψηλότερο. Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν πως ακόμα είναι νωρίς να γίνουν προβλέψεις για ολόκληρο το έτος, ενώ επισημαίνουν ότι το καλό κλίμα μπορεί να ανακοπεί λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. Είτε αυτή προκύψει από εξωτερικούς παράγοντες (κρίση στην Ουκρανία) είτε από εσωτερικούς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT