Ανακλήθηκε η εγκύλιος για τη φορολόγηση ομολόγων ξένων επενδυτών

Ανακλήθηκε η εγκύλιος για τη φορολόγηση ομολόγων ξένων επενδυτών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάκληση της εγκυκλίου που δημιούργησε χθες αναταραχή στους επενδυτές και οδήγησε σε αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Με νόμο του 2012 η Ελλάδα επέβαλε φόρο 20% για φυσικά πρόσωπα και 33% για νομικά πρόσωπα επί των κερδών τους από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισαν στο διάστημα 29 Φεβρουαρίου 2012 – 31 Δεκεμβρίου 2014, υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο κατηγορίες επενδυτών δεν έχουν έδρα στην Ελλάδα. Στις 25 Απριλίου 2014 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία παρείχε οδηγίες για το πώς θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και να εισπραχθεί ο φόρος. Μάλιστα, για την καταβολή του έδινε προθεσμία δύο μηνών (έως τις 25 Ιουνίου 2014).

Από το πρωί της Πέμπτης έγινε αντιληπτό στους επενδυτές – και κυρίως τους βραχυχρόνιους (traders) – ότι η Ελλάδα προχωράει στην φορολόγηση των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων εφαρμόζοντας αναδρομικά τον νόμο. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένταση και να ξεκινήσουν τις πωλήσεις ελληνικών ομολόγων που κατείχαν υπό το φόβο ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και τα επόμενα χρόνια για τα κέρδη προηγούμενων ετών. Δηλαδή, να αποφασίσει για παράδειγμα η ελληνική κυβέρνηση το 2015 να φορολογήσει τα κέρδη που αποκόμισαν οι ξένοι επενδυτές από τα ελληνικά ομόλογα το 2014.

Το υπουργείο Οικονομικών αρχικώς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθάριζε ότι εφαρμόζει τον νόμο που ισχύει από το 2012 και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να φορολογηθούν τα κέρδη επί των ομολόγων από το 2014 και μετά. Η ελληνική αγορά ομολόγων σταθεροποιήθηκε, αλλά φαίνεται πως δεν ήταν αρκετό για να επανέλθει η ηρεμία στους επενδυτές και να αποκατασταθεί η ζημιά που είχε δημιουργηθεί άνευ πραγματικού λόγου, καθώς ο νόμος δεν κάνει καμία αναφορά σε αναδρομική εφαρμογή του συγκεκριμένου φόρου.

Στο πλαίσιο αυτό, αργά το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία ανακαλεί την εγκύκλιο εφαρμογής του νόμου. Η λιτή ανακοίνωση αναφέρει πως «τo υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι η εγκύκλιος 1117 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναφέρεται στη διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές, ανακαλείται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή