Ανοιχτά Δεδομένα για το Μαραθώνιο Προγραμματισμού Hack4med

Ανοιχτά Δεδομένα για το Μαραθώνιο Προγραμματισμού Hack4med

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ανοιχτά δεδομένα και η αξιοποίηση τους από εφαρμογές μπορούν να δώσουν αμέτρητα ωφέλη τόσο στους πολίτες όσο και στους δημιουργούς τους. Τα Hackathons είναι μία σπουδαία ευκαιρία να αναδειχθούν ιδέες και ικανοί προγραμματιστές. Κάνοντας μία απλή αναζήτηση για εφαρμογές που έχουν διακριθεί σε Hackathons σε πολλές χώρες βλέπουμε πόσο σημαντικά και χρήσιμα είναι τα δημόσια δεδομένα για το ευρύ κοινό. Μία εφαρμογή που θα διακριθεί σε ένα Hackathon μπορεί να γίνει η αφετηρία μίας επιχείρησης όπου θα δώσει εργασία και πραγματικά δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο πόσο ψηλά μπορεί να ανέβει ο πήχης.

Το βραβείο και η διάκριση μπορεί να είναι μόνο η αρχή! Ο μαραθώνιος προγραμματισμού Hack4Med θα διεξαχθεί παράλληλα σε πέντε χώρες της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος HOMER (Harmonizing Open data in the Mediterranean through better access and Reuse of public sector information) και αφορά σε ιδέες για μια διαδικτυακή ή mobile εφαρμογή που θα δώσει λύση σε προβλήματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την ενέργεια, τη γεωργία ή το περιβάλλον.

Οι κυριότερες πηγές δεδομένων που προέρχονται από την Ελλάδα είναι τα data.gov.gr, Openarchives.gr, Geodata.gov.gr, Open(geo)data.gr, hydroscope.gr, e-per.gr, Ο Γεωπληροφορικός χάρτης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ.α. Αναλυτικότερα από το data.gov.gr τα datasets αφορούν Αποφάσεις του προγράμματος Διαύγεια, Τιμές καυσίμων (ανά είδος καυσίμου), Τιμές Καταναλωτικών Προϊόντων, Τροχαία ατυχήματα, Δασικές Πυρκαγιές, το Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αρχεία Τεκμηρίων της Δημοσίας Ραδιοτηλεόρασης κ.α. Από το geodata.gov.gr υπάρχουν datasets που αφορούν Τουρισμό, Περιβάλλον (Δάση, Εθνικά πάρκα, Εθνικοί Δρυμοί, Λίμνες, Ποταμούς, Προστατευμένες περιοχές, κ.α.), Μεταφορές, Γεωγραφικά (Ορθοφωτογραφίες για το σύνολο της Ελλάδας, όρια Δήμων, Οικισμούς) κ.α.

Το Openarchives.gr διαθέτει μία πολύ μεγάλη γκάμα με σύνολα δεδομένων που αφορούν τον πολιτισμό, όπου θα πρέπει να στείλετε ένα email ώστε να λάβετε τον σύνδεσμο που κατεβάζετε τα δεδομένα. Επίσης από το open(geo)data.gr τα datasets αναφέρονται σε Δημόσια δεδομένα, όπως εκλογικά αποτελέσματα, Λεξικά Οδών και Οικισμών. Τα Hydroscope.gr και e-per.gr διαθέτουν δεδομένα που αναφέρονται στον υδάτινο κόσμο και το περιβάλλον της χώρας αντίστοιχα. Εκτός από τα datasets με δεδομένα που προέρχονται από ελληνικές πηγές υπάρχουν και εκείνα από χώρες του εξωτερικού όπως Wikipedia, Europeana, GeoNames, WikiTravel, LinkedGeoData, YAGO2s, Freebase, FactForge, Natural Europe Dataset, open-data.europa.eu κ.α. όπου αποτελούν τεράστιες γνωσιακές βάσεις και περιλαμβάνουν δεδομένα από Περιβάλλον, Ενέργεια, Πολιτισμό, Τουρισμό, Γεωργία, Οικονομία, Γεωγραφικά καθώς και άλλες κατηγορίες.

Ο μαραθώνιος Hack4Med θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής 16 Μαΐου 2014 και θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου 17 Μαΐου 2014. Το Hack4Med θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης στις Βούτες Ηρακλείου. Αναλυτικές οδηγίες για την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μπορείτε να βρείτε στο http://goo.gl/1qsukz.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT