Για νέους οι ηλεκτρονικοί σύμβουλοι ψήφων

Για νέους οι ηλεκτρονικοί σύμβουλοι ψήφων

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

  Νέοι κάτω των 45 ετών κυρίως από μεγάλα αστικά κέντρα προτιμούν περισσότερο τους "ηλεκτρονικούς συμβούλους ψήφου", όπως προκύπτει από μια πρώτη εκτίμηση των στοιχείων χρήσης των πλατφορμών Choose4Greece και EUVox που έχουν αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο για τις επικείμενες Περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές αντίστοιχα.

         Οι ηλεκτρονικές αυτές πλατφόρμες ανήκουν στην κατηγορία των "ηλεκτρονικών συμβούλων ψήφου" και έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να μετρήσουν την απόσταση των χρηστών από τις θέσεις των υποψηφίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Τα εν λόγω πανεπιστήμια συνεργάστηκαν με την κοινοπραξία επιστημόνων "Preference Matcher" που έχει αναπτύξει εξειδίκευση στο χώρο της διαχείρισης ηλεκτρονικών συμβούλων ψήφου σε όλο τον κόσμο. Αντίστοιχες εφαρμογές έχουν αναπτύξει και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα ενώ η συγκεκριμένη πρακτική που ξεκίνησε από την Ολλανδία και τις βορειοευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία πέντε χρόνια.

         "Τις τελευταίες τρεις μέρες, τρεις χιλιάδες άτομα χρησιμοποίησαν το Choose4Greece. Από αυτούς το ένα τρίτο χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα για να δουν τους υποψηφίους της Αττικής και το ένα έκτο εκείνους της Κεντρικής Μακεδονίας. Το 65% των χρηστών είναι άνδρες. Ενδιαφέρον ανάμεσα στα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζει εκείνο που αποκαλύπτει ότι το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στη διαδικασία δηλώνει ότι δεν έχει ενδιαφέρον για την εκλογική μάχη, αλλά μπήκε στην πλατφόρμα αντιμετωπίζοντάς την ως μια μορφή πολιτικής αυτογνωσίας. Στην ερώτηση, άλλωστε, για το βασικό κριτήριο επιλογής περιφερειάρχη το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα επιλέξει πρόσωπο, το ένα τρίτο ιδεολογία και ένα τέταρτο εκείνον τον υποψήφιο με τον οποίο θα συμφωνεί περισσότερο στη βάση των προγραμματικών του θέσεων", επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Κωνσταντινίδης.

         Σχετικά με τη χρήση του EUVox που αφορά τις ευρωεκλογές, η πλατφόρμα έχει χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από 42.000 χρήστες τις τελευταίες 16 ημέρες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (περίπου τα 3/4) είναι ηλικίας κάτω των 45 ετών. Η πλατφόρμα εμφανίζει τη μεγαλύτερη χρήση στην Αττική (57%) και στην Θεσσαλονίκη (13%). Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κωνσταντινίδης διευκρινίζει ότι η προτίμηση των νέων στους ηλεκτρονικούς συμβούλους ψήφου είναι ολοφάνερη και κάτι τέτοιο, όπως λέει, είναι λογικό καθώς οι νέοι είναι οι περισσότερο μακρυά στεκόμενοι από τις εκλογές ενώ έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και τη χρήση των νέων τεχνολογιών. "Με τον τρόπο αυτό νέοι άνθρωποι βοηθούνται σημαντικά ώστε να σκεφτούν περισσότερο πολιτικά" προσθέτει.

         Σε ό,τι αφορά τις σχετικές διαδικτυακές εφαρμογές, επισημαίνει ότι αυτές δίνουν την δυνατότητα στο χρήστη να υπολογίζει κατά πόσο ταιριάζει με τους υποψήφιους ως προς τις απόψεις που οι τελευταίοι πρεσβεύουν για μια σειρά ζητημάτων. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δημιουργίας του Choose4Greece, μια ομάδα πολιτικών επιστημόνων ήδη έχουν εκτιμήσει τις θέσεις των ελληνικών κομμάτων αλλά και των υποψηφίων για μια σειρά πολιτικών ζητημάτων, με βάση πληροφορίες από τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων, τις συνεντεύξεις των υποψηφίων, τους λόγους των πολιτικών και τις απόψεις ανεξάρτητων ειδικών. Στη συνέχεια οι εκτιμήσεις της ερευνητικής ομάδας για τις θέσεις του κόμματος που στηρίζει κάθε υποψήφιο περιφερειάρχη εστάλησαν στους υποψήφιους προκειμένου είτε να επιβεβαιωθούν είτε να τροποποιηθούν. Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης ή τροποποίησης χρησιμοποιήθηκαν οι εκτιμήσεις της ομάδας των επιστημόνων. Στους ανεξάρτητους υποψήφιους χωρίς κομματική στήριξη καθώς και στους υποψήφιους με πολλαπλή κομματική στήριξη εστάλη ερωτηματολόγιο προς συμπλήρωση. Η διαφορά της πλατφόρμας EUVox ήταν ότι η κωδικοποίηση των βασικών θέσεων των υποψηφίων έγινε από ειδικούς ανά χώρα και μετά από διαβούλευση μεταξύ τους.

         Από την πλευρά του ο χρήστης καλείται και τις δύο περιπτώσεις να απαντήσει ηλεκτρονικά σε έναν αριθμό ερωτημάτων που αναφέρονται στα πιο επίμαχα σημεία της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Η συνάφεια χρήστη – υποψηφίου εκτιμάται σε μια κλίμακα 100 βαθμών και με βάση το αποτέλεσμα προκύπτει μέτρια συμφωνία (για τιμές από 0 μέχρι 40), ισχυρή συνάφεια (για τιμές από 40 και πάνω) ή απόλυτη διαφωνία (για τιμές κάτω από το μηδέν). Οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία των ηλεκτρονικών συμβούλων ψήφου διευκρινίζουν ότι οι εφαρμογές που αναπτύχθηκαν είναι αποτέλεσμα αυστηρά επιστημονικής εργασίας και δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με πολιτικά κόμματα ή κινήματα. Παράλληλα διαβεβαιώνουν για την πλήρη ανωνυμία των συμμετεχόντων και για την αποκλειστική χρήση των δεδομένων για ερευνητικούς σκοπούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT