Αυξήθηκαν οι ημέρες καθυστέρησης πληρωμών μεταξύ επιχειρήσεων

Αυξήθηκαν οι ημέρες καθυστέρησης πληρωμών μεταξύ επιχειρήσεων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζουν οι ημέρες καθυστέρησης των πληρωμών μεταξύ των επιχειρήσεων σύμφωνα με το τελευταίο Βαρόμετρο Συναλλακτικής Συμπεριφοράς που διεξάγει η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Atradius. Εξέλιξη που, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το βαρόμετρο ο μέσος όρος καθυστέρησης των πληρωμών ανέρχεται στην Ελλάδα στις 66 ημέρες, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των 52 ημερών που καταρτίστηκε με βάση ανάλογη έρευνα σε 13 ακόμη χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία, Τουρκία). Σημειώνεται ότι το 2013 ο μέσος όρος καθυστέρησης των πληρωμών στην Ελλάδα ήταν 63,2 ημέρες. Μάλιστα σε ορισμένους κρίσιμους κλάδους της οικονομίας η καθυστέρηση φέτος είναι ακόμη μεγαλύτερη και πιο συγκεκριμένα 75 ημέρες στη μεταποίηση και 70 ημέρες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το 22% μάλιστα των επιχειρήσεων που συμμετείχε στην έρευνα απάντησε ότι πληρώνεται από τους πελάτες του μετά από τουλάχιστον 90 ημέρες, γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με την έρευνα, ότι τα προς είσπραξη ποσά χάνουν το 3% της αρχικής τους αξίας. Στην Ελλάδα επίσης, παρατηρείται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πραγματοποίησης συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων με πίστωση. Συγκεκριμένα γίνεται το 58,7% ενώ ο μέσος όρος είναι 42,4%. Αρκετά υψηλότερη από τον μέσο όρο είναι και η μέση διάρκεια πίστωσης που δίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις προς τις επιχειρήσεις-πελάτες τους, 52 ημέρες, όταν ο μέσος όρος είναι 32 ημέρες. Στην περίπτωση, ωστόσο, που οι πελάτες τους είναι ελληνικές επιχειρήσεις περιμένουν άλλες 50 ημέρες για να πληρωθούν.

Ταμειακή ροή

Με βάση τα παραπάνω δεν είναι τυχαίο ότι το 45% των ερωτηθέντων που έλαβε μέρος στην έρευνα της Atradious απάντησε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση το 2014 για την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους είναι να διατηρηθεί επαρκής ταμειακή ροή. Αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό που δόθηκε στη συγκεκριμένη απάντηση μεταξύ των ερωτηθέντων στις 14 χώρες. Το μέσο ποσοστό των 14 χωρών είναι 29,6%.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την κερδοφορία των επιχειρήσεων στην Ευρώπη σύμφωνα με την έρευνα είναι η υποχώρηση της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες με την απάντηση αυτή να επιλέγεται από το 32,2% του συνόλου, αλλά στην Ελλάδα μόνο από το 17,8% των ερωτηθέντων.

Στα 170,4 εκατ. τα «φέσια»

Στα 28,4 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το ύψος των ακάλυπτων επιταγών τον Απρίλιο του 2014, καταγράφοντας μείωση κατά 32,22% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013, αλλά αύξηση κατά 1,07% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σημαντική είναι και η μείωση των τεμαχίων που σφραγίστηκαν, κατά 51,44% τον φετινό Απρίλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Μείωση σε σχέση με πέρυσι σημείωσαν και οι απλήρωτες συναλλαγματικές. Τον Απρίλιο του 2014 η αξία τους ανήλθε σε 6,87 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 39,79% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2013, αλλά αύξηση κατά 8,57% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2014. Αθροιστικά τα «φέσια» στην αγορά, δηλαδή η συνολική αξία ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών το πρώτο τετράμηνο του 2014, έφτασαν τα 170,4 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή