Χρηματοδότηση μέσω έκδοσης ομολόγων και για τις επιχειρήσεις

Χρηματοδότηση μέσω έκδοσης ομολόγων και για τις επιχειρήσεις

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δραστική μείωση του κόστους δανεισμού τους, αλλά και σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, προχωρούν αυτήν την περίοδο μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, που παράλληλα αντλούν πρόσθετη χρηματοδότηση από τις αγορές. Κατά το πρότυπο των τραπεζών, που πρώτες προχώρησαν σε άντληση κεφαλαίων από την ομολογιακή αγορά. Αν και η πολιτική συγκυρία των εκλογών φρενάρει προσώρας τη διαδικασία, ξένοι οίκοι και εγχώριοι αναλυτές αναμένουν επανάκαμψη άμεσα. Καταλύτης, πάντως, για την αλλαγή του κλίματος ήταν η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, καθώς διαμόρφωσε ένα δείκτη αναφοράς για τις πενταετείς εκδόσεις, επιτρέποντας τον επαναπροσδιορισμό της κοστολόγησης των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών.

Η αυξημένη ζήτηση για τις τελευταίες εκδόσεις, που αντανακλάται στις σημαντικές υπερκαλύψεις των ζητούμενων ποσών, ενισχύει και τις τιμές των ομολόγων που κυκλοφορούν στη δευτερογενή αγορά, καθώς σημειώνεται σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Κάποιοι μιλούν ήδη για έναν «ενάρετο κύκλο» που ανατροφοδοτεί το ήδη αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον

Οι υπεραποδόσεις της ελληνικής ομολογιακής αγοράς εν γένει σε διεθνές επίπεδο παραμένει σημαντική. Σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg World Bond Indexes, τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα εμφανίζουν υπεραξίες της τάξεως του 27% από την αρχή του έτους έως και το πρώτο δεκαήμερο το Μαΐου, καθώς οι διεθνείς επενδυτές τοποθετούνται σε αυτά αναζητώντας υψηλές αποδόσεις σε σταθερό νομισματικό περιβάλλον, όπως είναι αυτό του ευρώ. Παράλληλα, οι προσδοκίες ενεργοποίησης προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ενισχύουν περαιτέρω τη στροφή κεφαλαίων προς τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, σημειώνουν οι αναλυτές.

Είναι χαρακτηριστική η προ ολίγων ημερών «δήλωση» της Deutsche Bank, η οποία, μετά από συναντήσεις στελεχών της στην Αθήνα με Ελληνες τραπεζίτες, εκτίμησε σε έκθεσή της ότι η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας αλλά και μεγάλων ελληνικών εταιρειών στις αγορές έχει ανοίξει τον δρόμο για σειρά ομολογιακών εκδόσεων, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι αναμένεται κατά μέσον όρο φέτος μία έκδοση κάθε εβδομάδα.

Στις αναμενόμενες μεσοπρόθεσμα νέες ομολογιακές εκδόσεις η αγορά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και ενδεχόμενες εκδόσεις των Alpha Bank και Eurobank, αν και οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως οι δύο διοικήσεις εμφανίζονται συντηρητικές, επιζητώντας ακόμη πιο χαμηλό κόστος κεφαλαίου από ό,τι επικρατεί κατά την τρέχουσα συγκυρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT