Στο έλεος πλημμυρών η Σερβία και η Βοσνία

Στο έλεος πλημμυρών η Σερβία και η Βοσνία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Εργοστάσια παραγωγής ενέργειας έξω από το Βελιγράδι προσπαθούσαν να προστατεύσουν από τις πλημμύρες χθες Σέρβοι στρατιώτες και πολίτες, με τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών να έχουν προκαλέσει τον θάνατο 44 ανθρώπων σε Σερβία και Βοσνία.

Στη σερβική κωμόπολη του Ομπρένοβατς, 30 χλμ. νότια του Βελιγραδίου, σωστικά συνεργεία εντόπισαν χθες τις σορούς δώδεκα ανθρώπων, με τον αριθμό των θυμάτων να αναμένεται να αυξηθεί με την υποχώρηση των υδάτων. «Η κατάσταση είναι καταστροφική», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάντρ Βούκσιτς. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες στρατιώτες και πολίτες έσπευδαν στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας του Κόστολατς, ανατολικά της πρωτεύουσας, για να βοηθήσουν στην κατασκευή φραγμάτων. Το εργοστάσιο του Κόστολατς καλύπτει ποσοστό 20% των αναγκών της Σερβίας σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η λειτουργία του απειλείται από τη ραγδαία άνοδο των υδάτων του ποταμού Μλάβα, παραποτάμου του Δούναβη.

Στο μεταξύ, ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν χθες στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, μεταφέροντας σκάφη, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη και τρόφιμα, για διοχέτευση στις πληγείσες περιοχές. Παρά την υποχώρηση της στάθμης των υδάτων σε πολλές περιοχές της Σερβίας και της Βοσνίας, τα νερά του ποταμού Σάβα, που διέρχεται και από το Βελιγράδι, αναμενόταν να απειλήσουν τα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Στο μεταξύ, σημαντικές θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις των πλημμυρών στον αγροτικό τομέα της Σερβίας και της Βοσνίας, ενώ σε μεγάλα προβλήματα στην τροφοδοσία της Σερβίας σε άνθρακα θα οδηγήσουν οι σημαντικές καταστροφές που υπέστησαν ανθρακωρυχεία της χώρας.

Στη Βοσνία, 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με εννέα σορούς να έχουν εντοπισθεί στο χωριό Ντομπότζ στα βορειοανατολικά της χώρας. Η αστυνομία έκανε λόγο για «τσουνάμι» που έπληξε το Ντομπότζ.

Η πρωθυπουργός της Αυτόνομης Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ζέλικα Τσιγιάνοβιτς, συνέκρινε τις καταστροφές των τελευταίων ημερών με εκείνες που υπέστη η περιοχή από τον εμφύλιο πόλεμο του 1992-95. «Δεν είχαμε δει καταστροφές τέτοιας έκτασης, από τον πόλεμο», είπε η κ. Τσιγιάνοβιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT