Τα σενάρια της RBS για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών

Τα σενάρια της RBS για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ισχνή απόδοση του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να υπονομεύσει την κυβερνητική σταθερότητα εάν υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα, ωστόσο, η πιθανότητα να ακολουθήσουν εθνικές εκλογές μετά τις ευρωεκλογές περιορίζεται μόλις στο 10-15% σύμφωνα με τη Royal Bank of Scotland. Το βασικό σενάριο για τις ευρωεκλογές είναι επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ., αλλά με μικρή διαφορά και το ΠΑΣΟΚ στο 5%. Σε αυτήν την περίπτωση, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας, το ΠΑΣΟΚ θα προτιμήσει να μείνει στην κυβέρνηση και να ελπίζει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού καθώς θα ανακάμπτει η οικονομία.

Ενα σενάριο που συγκεντρώνει μέτριες πιθανότητες είναι επικράτηση είτε της Ν.Δ. είτε του ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά, αλλά με το ΠΑΣΟΚ στο 3% των ψήφων. Αυτό το σενάριο χαρακτηρίζεται αρνητικό για την Ελλάδα, ωστόσο η RBS εκτιμά ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί απαραίτητα σε εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση, υπό νέα ηγεσία ή εναλλακτικά η κυβέρνηση μπορεί να αντλήσει στήριξη από ανεξάρτητους βουλευτές ή αντάρτες του ΠΑΣΟΚ.

Το τρίτο σενάριο (μικρής πιθανότητας) χαρακτηρίζεται θετικό για την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτό η Ν.Δ. επικρατεί του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ποσοστό άνω του 5%. Σε αυτήν την περίπτωση το κυβερνητικό σχήμα παραμένει σταθερό με τον κ. Βενιζέλο -κατά πάσα πιθανότητα- να παραμένει στο τιμόνι του κόμματος. Ενα τέταρτο σενάριο, επίσης μικρής πιθανότητας για την RBS είναι η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά μεγαλύτερη του 5% της Ν.Δ. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να προκληθούν εκλογές, ειδικά εάν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είναι κάτω του 5%.

Bank of America

Μικρή διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» στις ευρωεκλογές και η Bank of America Merrill Lynch και γι’ αυτό δεν θεωρεί πιθανότερο σενάριο να οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές, τώρα, αλλά το 2015 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η BofA εκτιμά ότι το χειρότερο σενάριο για τις αγορές ελληνικών μετοχών και ομολόγων είναι ένα εκλογικό αποτέλεσμα με μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αυξηθούν οι πιθανότητες πρόωρων βουλευτικών εκλογών, που θα επηρεάσουν αρνητικά τις αγορές, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. «Με βάση τη δική μας ανάλυση των τελευταίων δημοσκοπήσεων κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό», λένε οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT