Καταργείται ο φόρος επί των κερδών στα ελληνικά ομόλογα

Καταργείται ο φόρος επί των κερδών στα ελληνικά ομόλογα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αλλαγή του νόμου που προβλέπει τη φορολόγηση των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων που αγόρασαν και πούλησαν το 2012 και το 2013 επενδυτές με έδρα εκτός Ελλάδας και δημιούργησε τις τελευταίες ημέρες μεγάλη αναστάτωση στην ελληνική αγορά ομολόγων και όχι μόνο, θα προχωρήσει η κυβέρνηση μόλις επαναλειτουργήσει η Βουλή.

Ο νόμος 4051 του 2012 προέβλεπε ότι θα επιβάλλεται φόρος στα κέρδη που θα αποκομίζουν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων (είτε του Δημοσίου είτε εταιρικά) που είναι κάτοικοι εξωτερικού ίσο με 20% για τα φυσικά πρόσωπα και 33% για τα νομικά πρόσωπα. Προϋπόθεση ήταν να έχουν κέρδη στο διάστημα 29 Φεβρουαρίου 2012 και 31 Δεκεμβρίου 2013, καθώς και να μην υπάρχει διμερής φορολογική συμφωνία με τη χώρα όπου έχουν την έδρα τους που να ρυθμίζει τα ζητήματα φορολόγησης των κερδών από τα ομόλογα. Το 2013 ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, είχε εκδώσει απόφαση ερμηνεύοντας τον νόμο, στην οποία ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος φόρος υφίσταται. Στο πλαίσιο αυτό, από τον Ιανουάριο του 2014 υπήρχαν εταιρείες που πίεζαν τον υπουργό Οικονομικών να εκδώσει εγκύκλιο που θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να δηλωθεί ο φόρος και να καταβληθεί, καθώς εταιρείες με έδρα κυρίως τις ΗΠΑ ήθελαν να κλείσουν τους ισολογισμούς τους. Ετσι, στις 25 Απριλίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων προχώρησε στην έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου, αλλά οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει σε αναδρομική φορολόγηση των κερδών και τα επόμενα χρόνια.

Η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών το απόγευμα της Πέμπτης, που ξεκαθάριζε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο φόρος δεν ισχύει, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αρκετή για να ηρεμήσουν οι αγορές. Γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να αναστείλει σε πρώτη φάση την τελευταία εγκύκλιο και να καταργήσει τον φόρο μόλις ανοίξει η Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT