Κοινό μέτωπο κατά Μπόκο Χαράμ

Κοινό μέτωπο κατά Μπόκο Χαράμ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Ολοκληρωτικό πόλεμο» κήρυξαν στην ισλαμική οργάνωση Μπόκο Χαράμ οι ηγέτες της Δυτικής Αφρικής, που συμμετείχαν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του Σαββάτου με θέμα την ασφάλεια στη Νιγηρία. Στον απόηχο της υπόθεσης απαγωγής διακοσίων και πλέον μαθητριών από την Μπόκο Χαράμ στη Βόρεια Νιγηρία, ηγέτες του Μπενίν, του Καμερούν, της Νιγηρίας, του Νίγηρα, του Τσαντ, καθώς και εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ε.Ε. συναντήθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα για να δεσμευθούν σε ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Από τη μεριά της, η Βρετανία ανακοίνωσε χθες την αποστολή κατασκοπευτικού αεροσκάφους, που θα πραγματοποιεί πτήσεις στα σύνορα Νιγηρίας – Καμερούν, όπου η Μπόκο Χαράμ φέρεται να κρατάει τις μαθήτριες-ομήρους. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, που μίλησε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ διαθέτουν άφθονα κεφάλαια, προηγμένο οπλισμό και καλή εκπαίδευση. «Η Μπόκο Χαράμ είναι βαριά οπλισμένη και έχει αποδείξει την ικανότητά της να χρησιμοποιεί τον οπλισμό της. Τα όπλα αυτά προέρχονται από τη Λιβύη, που κύλησε στο χάος, ενώ η εκπαίδευσή τους ολοκληρώθηκε στο Μάλι, πριν από την εκδίωξη του τοπικού παραρτήματος της Αλ Κάιντα», είπε ο κ. Ολάντ.

«Η Μπόκο Χαράμ ενεργεί ως όργανο της Αλ Κάιντα», είπε ο Νιγηριανός πρόεδρος Γκουντλάκ Τζόναθαν, που αποδέχθηκε με δυσθυμία τη βοήθεια των Δυτικών. Η απαγωγή των μαθητριών και η διεθνής κατακραυγή που προκάλεσε έχουν δημιουργήσει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στον πρόεδρο Τζόναθαν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Νιγηρίας ανέβαλε το προγραμματισμένο για χθες ταξίδι του στο χωριό Τσίμπο, απ’ όπου απήχθησαν οι μαθήτριες, φοβούμενος την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων.

Στο μεταξύ, δέκα Κινέζους εργάτες απήγαγε η Μπόκο Χαράμ από το Καμερούν το Σάββατο, για να τους μεταφέρει σε κρησφύγετό της στην όμορη Βόρεια Νιγηρία. Την ίδια ημέρα, ένοπλοι, μέλη της Μπόκο Χαράμ, επιτέθηκαν σε χωριό της ΒΑ Νιγηρίας, σκοτώνοντας σαράντα ανθρώπους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ υπογράμμισε στις δηλώσεις του τις στενές σχέσεις που διατηρεί η Μπόκο Χαράμ με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στην Αφρική. Η εκτίμηση αυτή αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων από τον ΟΗΕ εναντίον της Μπόκο Χαράμ, που θα σημάνουν το «πάγωμα» κεφαλαίων και την έκδοση ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στα μέλη της. Η Ουέντι Σέρμαν, Αμερικανίδα διπλωμάτης που εκπροσώπησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη σύνοδο του Σαββάτου, είπε ότι οι κυρώσεις αυτές μπορεί να έχουν ψηφιστεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Νέες ανησυχίες για την κυβέρνηση της Νιγηρίας δημιουργεί, όμως, το χαμηλό ηθικό του στρατεύματος της χώρας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Αssociated Ρress, οι Νιγηριανοί στρατιώτες βρίσκονται στα πρόθυρα της στάσης, παραπονούμενοι για τον ελλιπή οπλισμό τους και για την ενίσχυση της ισλαμικής οργάνωσης στη Βόρεια Νιγηρία.

«Σε πόλεμο» με την τρομοκρατία βρίσκεται το Μάλι, δήλωσε χθες ο πρόεδρος Μάρα της χώρας. Χθες τα ξημερώματα, ισλαμιστές αντάρτες Τουαρέγκ επιτέθηκαν στην πόλη Κιντάλ στο Βόρειο Μάλι, για να αποχωρήσουν με τριάντα ομήρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT