Εμμεση στήριξη σε «γαλάζιους» από Ευ. Βενιζέλο

Εμμεση στήριξη σε «γαλάζιους» από Ευ. Βενιζέλο

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Εμμεσο μήνυμα στήριξης των υποψηφίων της Ν.Δ., όπου αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απέστειλε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, επέμεινε ότι το βασικό μήνυμα της κάλπης εντοπίζεται στην αποτυχία της στρατηγικής εφόδου της Κουμουνδούρου. Ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί να συμβάλει στη σύμπηξη ενός μετώπου εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και τούτο διεφάνη και στις χθεσινές σχετικές απαντήσεις που έδωσε περί του τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ στον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου υποψήφιοι της Κουμουνδούρου θα βρίσκονται αντιμέτωποι με εκείνους της Ν.Δ. Αρχικά, ο κ. Βενιζέλος εξήρε την τοποθέτηση της Ν.Δ. υπέρ των κ. Ι. Σγουρού και Γ. Καμίνη, λέγοντας ότι αποτελεί σαφή αντίθεση προς «την πολιτική έφοδο του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκφράζεται με την κ. Δούρου και τον κ. Σακελλαρίδη». Αν και ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να «υπαγορεύσει πουθενά συμπεριφορές», εκτίμησε ότι οι προοδευτικοί πολίτες «του δικού μας χώρου καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά και θα ψηφίσουν με κριτήριο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αποτελεσματικότητά της, τις ανάγκες των πολιτών και, βεβαίως, τις ανάγκες της χώρας, η οποία δεν πρέπει να λειτουργήσει υπό τεχνητούς εκβιασμούς, όπως αυτούς που έκανε ο κ. Τσίπρας χθες το βράδυ».

Σε κομματικό επίπεδο γνωρίζουν ότι κάθε προσπάθεια πρακτικής στήριξης των υποψηφίων που προέρχονται από τη Ν.Δ. αντιμετωπίζει δυσκολίες. Αφενός διότι υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιήσουν αντανακλαστικά ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι θεωρούν ότι η συγκυβέρνηση είναι ήδη αρκετή, αφετέρου επειδή είναι λίγες οι περιφέρειες όπου η Ν.Δ. στηρίζει καθαρά αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι σε περιφέρειες όπως η Στερεά Ελλάδα, η στήριξη προσώπων όπως ο κ. Κ. Μπακογιάννης, ο οποίος απολαμβάνει γενικότερης εκτίμησης ως αυτοδιοικητικός, είναι εύκολη. Ή σε περιφέρειες όπως η Δυτ. Μακεδονία, όπου ο κ. Γ. Δακής της Ν.Δ. είναι αντιμέτωπος με τον κ. Θ. Καρυπίδη, ο οποίος κατήλθε μεν ως ανεξάρτητος, μετά την απόρριψη της υποψηφιότητάς του από την Κουμουνδούρου λόγω των αντισημιτικών απόψεων που είχε εκφράσει, αλλά απολαμβάνει της ουσιαστικής στήριξης του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Σε άλλες περιφέρειες, όπως εκείνη της Κ. Μακεδονίας όπου η αναμέτρηση μεταξύ των κ. Απ. Τζιτζικώστα και Ι. Ιωαννίδη λαμβάνει χαρακτηριστικά ενδοκομματικής σύγκρουσης, το ΠΑΣΟΚ απλώς θα απέχει. Σε κάθε περίπτωση, στη Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα, υποψήφιοι που είτε προέρχονται είτε στηρίζονται ως ανεξάρτητοι από το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισαν τη συμμετοχή στον β΄ γύρο σε οκτώ από τις 13 περιφέρειες, σε 120 δήμους και περί τις 30 πρωτεύουσες νομών, με πλέον εμφατική την παρουσία στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος χθες συνέχισε την επίθεσή του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο περιέγραψε ως θύμα ενός «πρόωρου τεχνητού πανηγυρισμού» μεταξύ των δύο φάσεων της ανακοίνωσης των exit polls. Και επανέλαβε ότι προχθές ο κ. Αλ. Τσίπρας απέτυχε στον δημοψηφισματικό χαρακτήρα τον οποίο ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε προσδώσει στις εκλογές. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε, ακόμη, ότι και στην Περιφέρεια Αττικής, όπου η κ. Δούρου αναδείχθηκε πρώτη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει περίπου επτά λιγότερες μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Για τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα ποσοστά της Χρ. Αυγής στον Δήμο Αθηναίων, επισημαίνοντας ότι «δεν λειτούργησαν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά στης ελληνικής κοινωνίας». Μάλιστα, απέρριψε ως «απλοϊκή» την ερμηνεία που συνδέει την κρίση με την άνοδο του ναζισμού και της ξενοφοβίας. Επέρριψε, μάλιστα, εμμέσως ευθύνες και στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμβολή στην καλλιέργεια ενός κλίματος αμφισβήτησης των δημοκρατικών θεσμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT