114 κατειλημμένοι δημαρχιακοί θώκοι

114 κατειλημμένοι δημαρχιακοί θώκοι

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δήμοι που έχουν εκλέξει δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή (Ι)

Δήμοι που έχουν εκλέξει δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή (ΙΙ)

Στο ένα τρίτο των δήμων εξελέγη δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή! Πρόκειται για 114 δήμους, σε σύνολο 325 ανά την επικράτεια, όπου δεν θα στηθούν κάλπες για τις δημοτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή. Σε τέσσερις περιπτώσεις κατέβαινε μόνο ένας υποψήφιος, οπότε η εκλογή ήταν πανηγυρική. Πρόκειται για τους δήμαρχους Αγράφων (Θ. Μπάμπαλης), Λειψών (Φ. Μάγγος), Σφακίων (Π. Πολάκης) και Τήλου (Μαρία Κάμμα – Αλειφέρη). Σε άλλους σαράντα δήμους οι υποψήφιοι συνδυασμοί ήταν μόλις δύο, οπότε ήταν βέβαιο πως ένας από τους δύο θα εκλεγόταν προχθές.

Μεταξύ των δήμων που εξέλεξαν δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή δεν είναι μόνο περιοχές της περιφέρειας, αλλά υπάρχουν πολλοί μεγάλοι δήμοι της Αθήνας ή άλλων αστικών κέντρων. Ο ανεξάρτητος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης επανεξελέγη δήμαρχος Περιστερίου με 62% (πάνω από 40.000 ψήφους) έχοντας απέναντί του τέσσερις άλλους υποψηφίους, σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Ποσοστό άνω του 62% έλαβε και ο κ. Γεώργιος Ιωακειμίδης, ο οποίος επανεκλέγεται στον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, ανεξάρτητος με την υποστήριξη Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Γεώργιος Πατούλης με ποσοστό 57% επανεξελέγη στον Δήμο Αμαρουσίου, με υποστήριξη της Ν.Δ. Ο κ. Διονύσιος Χατζηδάκης κέρδισε ξανά στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου με ποσοστό 65%. Ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίχθηκε από τη Ν.Δ. Οι εκλεγμένοι από την πρώτη Κυριακή που προαναφέρθηκαν είχαν απέναντί τους από πέντε συνυποψηφίους. Στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού επανεξελέγη επίσης ο κ. Μιχαήλ Σταυριανουδάκης (50,68%), υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι υποψήφιοι που εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή είναι οι νυν δήμαρχοι, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει κλίμα μαζικής υποστήριξης λόγω του έργου τους, όπως ο κ. Α. Ζώρζος στη Θήρα.

Σε κομματικό επίπεδο, οι 18 από τους δημάρχους που εξελέγησαν υποστηρίχθηκαν από τη Ν.Δ., ενώ ένας από τη Ν.Δ. και τη ΔΗΜΑΡ. Από τους υπόλοιπους, οι περισσότεροι κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι, ενώ δεν υπήρχε εκλεγμένος προχθές με υποστήριξη άλλου κόμματος.

Από την πρώτη Κυριακή εξελέγησαν δήμαρχοι πρωτευουσών νομών, όπως της Αλεξανδρούπολης, όπου επανεξελέγη ο κ. Ε. Λαμπάκης (55%), με την υποστήριξη της Ν.Δ. Στην Καλαμάτα, ο κ. Π. Νίκας με 55%, επίσης υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. Στην Κομοτηνή επανεξελέγη ο ανεξάρτητος κ. Γ. Πετρίδης με 57%, ενώ στο Ναύπλιο εξελέγη ο επίσης ανεξάρτητος κ. Δ. Κωστούρος με 52%.

Μεταξύ των δημάρχων που εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή είναι οι κ.κ. Ιγν. Καϊτεζίδης (Πυλαίας – Χορτιάτη), Γ. Μαστοράκης (Χερσονήσου), Λ. Κυρίζογλου (Αμπελοκήπων – Μενεμένης), Δ. Καμπόσος (Αργους Μυκηνών), Ηλ. Ψινάκης (Μαραθώνος).

Από την πρώτη Κυριακή εξελέγησαν δήμαρχοι και σε αρκετούς νησιωτικούς δήμους (Αγιο Ευστράτιο, Αμοργό, Ανάφη, Αστυπάλαια, Γαύδο, Κάρπαθο, Σέριφο, Σητεία,Σιθωνία, Σίκινο, Σίφνο. Το ίδιο συνέβη και με αρκετούς ορεινούς δήμους.

Εξι μόνο γυναίκες στους 114 εκλεγμένους

Μόλις 6 από τους 114 δημάρχους που εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή είναι γυναίκες και μάλιστα όλες σε μικρούς δήμους. Για πρώτη φορά στη Γαύδο εξελέγη γυναίκα δήμαρχος η Ευαγγελία Καλλινίκου, που έλαβε 71 ψήφους και ποσοστό 51,8%, σε σχέση με την αντίπαλό της επίσης γυναίκα που ψηφίστηκε από 66 εκλογείς και έλαβε ποσοστό 48,2% σε σύνολο 139 εκλογέων (δύο ψηφοδέλτια άκυρα) Συνολικά ψήφισαν 139 εκλογείς.

Γυναίκα δήμαρχος και στον Αγιο Ευστράτιο και μάλιστα μόλις 27 ετών. Η Μαρία Κακαλή, που έλαβε ποσοστό 58,70% και 145 ψήφους, έχοντας αντίπαλο τον Αγαπητό Ζέρβα, που έλαβε ποσοστό 41,30% και 102 ψήφους. Η Μαρία Κακαλή, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά κατοικεί μόνιμα στον Αϊ Στράτη, έχει βραβευτεί για τις επιδόσεις της στα μαθήματα από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο και σπούδασε στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστήμιου Πατρών.

Στον Δήμο Σουλίου με ποσοστό 51,5% εκλέχτηκε η Σταυρούλα Μπραΐμη με 4.587 ψήφους, κερδίζοντας τους δύο αντιπάλους της.

Η τέταρτη γυναίκα, Αλεξάνδρα Σωτηριάδου, είναι δήμαρχος στο Παρανέστι Δράμας με ποσοστό 54,96%.

Με ποσοστό 55,47%, λαμβάνοντας 375 ψήφους, εκλέχθηκε δήμαρχος στην Κάσο η Μαίρη Σορώτου – Τσανάκη. Στην Τήλο η Μαρία Κάμμα Αλειφέρη είχε κερδίσει τον θώκο πριν από τις εκλογές εφόσον ήταν η μοναδική υποψήφια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή