Ερώτημα Μιχελάκη για exit polls

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Μήπως δεν θα έπρεπε να γίνουν exit polls την Κυριακή μέχρι να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην αστοχία των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου;».

Την ερώτηση αυτή διετύπωσε δημοσίως χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, θέτοντας έτσι προ των ευθυνών τους τις πέντε δημοσκοπικές εταιρείες που δημιούργησαν την προηγούμενη Κυριακή εντελώς εσφαλμένες εντυπώσεις σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα. Η νέα παρέμβαση Μιχελάκη, που ακολούθησε της έκκλησής του να διενεργηθεί αρμοδίως έρευνα για τη μεγάλη αστοχία των exit polls, προκάλεσε μια μάλλον παράδοξη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου απέφυγε να πάρει θέση για το λάθος των exit polls και αρκέστηκε στο σχόλιο ότι «για να ήταν ειλικρινής η αναφορά Μιχελάκη, θα όφειλε να επεκταθεί και στις λάθος προεκλογικές εκτιμήσεις των δημοσκοπικών εταιρειών για τον Δήμο της Αθήνας και την Περιφέρεια της Αττικής, που όλο το προηγούμενο διάστημα έβγαζαν δεύτερη τη Ρ. Δούρου και εκτός δεύτερου γύρου τον Γ. Σακελλαρίδη». «Η κυβέρνηση και τα φίλια προς αυτήν media έκαναν πολιτική με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπικών εταιρειών. Οχι λοιπόν επιλεκτικές ευαισθησίες, αλλά συνολική συζήτηση και διαφάνεια για το καθεστώς λειτουργίας των δημοσκοπικών εταιρειών», κατέληξε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι δημοσκοπικές εταιρείες φέρονται αποφασισμένες όχι μόνον να πραγματοποιήσουν και το δεύτερο exit poll, αλλά και να αποδείξουν εμπράκτως ότι η πρόβλεψη της προηγούμενης Κυριακής ήταν απλώς μια ατυχής και μεμονωμένη περίπτωση που στατιστικά μπορεί να συμβεί. Ετσι, ήδη επεξεργάζονται τη διεύρυνση του δείγματος και θα στήσουν τις δικές τους κάλπες σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη ενισχύουν με επιπλέον προσωπικό την εποπτεία των ερευνητών που θα κάνουν το exit poll, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν κάθε πιθανότητα εσφαλμένης πρόβλεψης. Αναγνωρίζοντας επιπλέον ότι η πρόβλεψη του αποτελέσματος των ευρωεκλογών αναδεικνύεται πια σε καθοριστικό στοίχημα για την αξιοπιστία όλων των δημοσκοπικών εταιρειών της χώρας, επέλεξαν να μη μετρήσουν καν την απόληξη της μάχης στον Δήμο της Αθήνας. Στις 7 το απόγευμα θα ανακοινώσουν μόνον την πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης και για τη μονομαχία Σγουρού – Δούρου στην Περιφέρεια της Αττικής.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι με ανακοίνωσή της η GPO διευκρίνισε χθες πως με την εξαίρεση του Πειραιά δεν μετείχε στη διαμόρφωση των exit polls που μεταδόθηκαν, ενώ ο κ. Τ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε επιπλέον ότι δεν έλαβε μέρος σε καμία σύσκεψη με τους εκπροσώπους των άλλων εταιρειών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή