Οι ευρωεκλογές κάνουν τους Γερμανούς πιο διαχυτικούς

Οι ευρωεκλογές κάνουν τους Γερμανούς πιο διαχυτικούς

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά τα εύσημα από τη Γερμανία προς στην Ελλάδα χθες. Δεν ήταν μόνο ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που τόνισε ότι η χώρα μας αξίζει σεβασμού για όσα έχει πετύχει, αλλά και ο εκ των επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου της Deutsche Bank, Γιούργκεν Φίτσεν (φωτ.), ο οποίος αναγνώρισε πρόοδο, τονίζοντας ότι είναι σωστή η υποστήριξη της Αθήνας από τους εταίρους. «Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και προσφάτως μάλιστα για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια πήρε ξανά χρήματα από τις κεφαλαιαγορές, με επιτόκιο 5%», είπε ο κ. Φίτσεν σε συνέντευξη στην Bild, μια εφημερίδα που πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις για τη χρηματοδότηση προς τη χώρα μας. Επίσης, ουσιαστικά προέτρεψε για τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα, λέγοντας πως «είναι σωστό οι επενδυτές να είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τον κίνδυνο έναντι των ανάλογων αποδόσεων». Ευρωεκλογές γίνονται και στη Γερμανία. Και προφανώς κανένας δεν θέλει αναταράξεις τέτοιες εποχές.

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν διστάζει να δημοσιοποιήσει τα ονόματα δύο γιατρών ουρολόγων στη Νότια Καρολίνα, που λόγω εσωτερικής πληροφόρησης για τη μετοχή μιας βιοφαρμακευτικής εταιρείας κατηγορούνται ότι έβγαλαν παράνομο κέρδος 45.000 δολαρίων. Την ίδια στιγμή στο ελληνικό Χρηματιστήριο βοά η αγορά για τις «γυμνές ανοικτές πωλήσεις» (naked short selling) που κατεγράφησαν στις τελευταίες συνεδριάσεις για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και νωρίτερα της Eurobank από hedge funds του εξωτερικού λόγω των υψηλών όγκων συναλλαγών που έχουν διακινηθεί. Τα φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας πλήττουν την εικόνα μιας ήδη τραυματισμένης αγοράς, που κουβαλά τις αμαρτίες του 1999.

Διάσταση απόψεων

Η πολιτική επικαιρότητα δεν θα μπορούσε να είναι απούσα από τη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης για τις μεταρρυθμίσεις, στην οποία παρευρέθηκαν και οι εκπρόσωποι των επτά μεγάλων διμερών επιμελητηρίων. Στους εκπροσώπους του Ελληνο-Αμερικανικού και του Ελληνο-Γερμανικού Επιμελητηρίου τέθηκε η ερώτηση για το αν θα συνεργασθούν με μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Το Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο θα είναι αρωγός οποιασδήποτε κυβέρνησης», απάντησε ο κ. Αθ. Κελέμης. «Ηδη έχουμε επαφές με όλα τα κόμματα. Βεβαίως, παραμένει θέμα το κατά πόσο ταιριάζουν οι θέσεις μας, που είναι αρκετά φιλελεύθερες, με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Αναστασόπουλος.

Νέες μονάδες και Aegean «απογειώνουν» τη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη και για τη φετινή τουριστική σεζόν, όπως όλα δείχνουν, θα καταγράψει σημαντική αύξηση στον αριθμό ξένων τουριστών. Οι πρόσθετες πτήσεις, κυρίως από την Αegean αλλά και από ξένες αεροπορικές εταιρείες, συμβάλλουν καθοριστικά στην άνοδο του εισερχόμενου ταξιδιωτικού ρεύματος προς το νησί. Παράλληλα, νέες πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες κάνουν την εμφάνισή τους στη Σαντορίνη. Για παράδειγμα, φέτος άνοιξε στο Ημεροβίγλι η μονάδα Angels Stars Suites and Spa, δυναμικότητας 30 σουιτών, που αποτελεί μέλος του δικτύου ξενοδοχείων Aqua Vista Hotels.

Πληρώνονται τα ομόλογα που λήγουν τον Μάιο

Αποπληρώθηκαν χθες κανονικά τα ομόλογα αξίας 4,1 δισ. ευρώ από το Δημόσιο και σήμερα θα προχωρήσει στην εξόφληση των 4,4 δισ. ευρώ που αποτελούν τα γνωστά ομόλογα Αλογοσκούφη.

Τα τελευταία είναι τα ομόλογα που είχε δώσει το Δημόσιο στις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της στήριξης του τραπεζικού συστήματος το 2009 και η ελληνική πλευρά είχε προτείνει να τα αναχρηματοδοτήσει αντί να τα εξοφλήσει, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014. Ωστόσο, η άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδηγεί σήμερα την Ελλάδα στην εξόφλησή τους. Για να το καταφέρει αυτό, χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos) του κράτους από τους φορείς του Δημοσίου. Λύση η οποία επί της ουσίας οδήγησε και στην ολοκλήρωση του προηγούμενου ελέγχου της τρόικας, όταν όλοι είχαν «κολλήσει» στην άρνηση της ΕΚΤ να δεχτεί την ανακύκλωση των ομολόγων Αλογοσκούφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT