Tips για να ζεις σε ένα σπίτι που προστατεύει την υγεία σου

Tips για να ζεις σε ένα σπίτι που προστατεύει την υγεία σου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότερες από μας δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή διατροφή μας. Αλλά έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν το σπίτι σου είναι «υγιεινό»; Αν το καλοσκεφτείς δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, δεδομένου ότι ένα σπίτι κατά μέσο όρο μπορεί να περιέχει πάνω από 400 χημικά, όπως απέδειξε μια έρευνα του Environmental Science&Technology. «Ακόμη κι αυτή η μικρή επαφή με τα χημικά μπορεί να αποβεί μοιραία, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο αλλά και την έκθεσή μας σ’ αυτά» αναφέρει ο δρ. Phil Brown, διευθυντής στο Social Science Environmental Health Research Institute του Northeastern University της Βοστώνης.

Μειώνοντας την επαφή μας με τα χημικά, έστω και λίγο, μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά ευεργετικά για τον οργανισμό μας, μειώνοντας βραχυπρόθεσμα τις αλλεργίες, το άσθμα, τους πονοκεφάλους και τους ερεθισμούς του δέρματος και μακροπρόθεσμα ακόμη και τους κινδύνους στειρότητας ή καρκίνου.

Σίγουρα το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι: «Ωραία όλα αυτά. Αλλά από πού ξεκινάω και πόσο θα μου πάρει;» Μην ανησυχείς. Μαζέψαμε 6 εύκολες και απλές λύσεις που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις την επαφή σου με τοξικές ουσίες και παράλληλα θα καλυτερεύσου την υγεία σου. Όποτε, ξεκίνα από σήμερα. Ακόμη κι αν δεν δοκιμάσεις όλες τις προτάσεις, μερικές φτάνουν για να δεις τεράστια αλλαγή και να  «αποτοξινώσεις» το σπίτι σου.

Τα παπούτσια έξω: Θυμάσαι που η μαμά σου σε έβαζε να αφήνεις τα παπούτσια σου έξω από το σπίτι; Ε, λοιπόν είχε δίκιο, αν σκεφτείς τα πράγματα που συναντούν οι σόλες των παπουτσιών μας στο δρόμο. Δε χρειάζεται να τα βάλουμε και στο σπίτι μας. Συν τοις άλλοις τα παπούτσια αερίζονται καλύτερα μειώνοντας τους κινδύνους μυκητιάσεων ή δυσοσμίας.

Φύσα αεράκι, φύσα με: Άσε τα παράθυρα ανοιχτά να «αεριστεί» το σπίτι. Ο αέρας στο εσωτερικό τους σπιτιού μπορεί να είναι έως και 5 φορές πιο μολυσμένος από τον εξωτερικό, από τα χνώτα, το air condition ή το τσιγάρο.

Πέτα τα αντιπαρασιτικά: Σίγουρα δεν θέλεις να πιάσεις φιλίες με την μικρή Τερέζα και την παρέα της, αλλά σκέψου πόσο ισχυρά είναι αυτά τα χημικά. Έχουν εξ’ άλλου φτιαχτεί για να σκοτώνουν ποντίκια και ζουζούνια. Μπορούν όμως να προκαλέσουν και σοβαρότατα προβλήματα στο δέρμα και τα μάτια σου, να προκαλέσουν ζαλάδες και ναυτία. Δοκίμασε να αντικαταστήσεις το κλασικό αντιπαρασιτικό σου με κάποιο λιγότερο τοξικό, το οποίο θα κάνει την ίδια δουλειά.

Πλαστικός έρωτας: Όλες μας έχουμε τάπερ. Κι εμείς και οι μαμάδες μας. Αλλά κάποια πλαστικά περιέχουν μέσα τους χημικά που μπορεί να εισχωρήσουν στον οργανισμό και να αλλοιώσουν τις ορμόνες του. Έλεγξε την σύσταση των πλαστικών σου δοχείων και βεβαιώσου πως δεν τα βάζεις στα μικροκύματα ή το πλυντήριο πιάτων, καθώς με τη ζέστη οι τοξικές ουσίες τους μπορεί να μεταφερθούν στο φαγητό πιο εύκολα.

Φτιάξε τα δικά σου μη τοξικά καθαριστικά: Σε 1 ½ κουταλιά της σούπας καθαριστική σόδα, πρόσθεσε μια κουταλιά υγρό σαπούνι και 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Πρόσθεσε το διάλυμα σε μπουκάλι ψεκάσματος και το καθαριστικό σου είναι έτοιμο.

Ξεσκονίζοντας διαφορετικά: Ξεφορτώσου τα χημικά καθαριστικά σπρέι και τα ξεσκονόπανα, και δοκίμασε άοσμα πανιά μικροϊνών που και μαζεύουν περισσότερη σκόνη και δεν γεμίζουν τον αέρα με τοξικό σωματίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT