Αιματηρή επίθεση με εκρηκτικά σε αγορά της Δυτ. Κίνας

Αιματηρή επίθεση με εκρηκτικά σε αγορά της Δυτ. Κίνας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 94 τραυματίστηκαν από την επίθεση που εκδηλώθηκε νωρίς χθες το πρωί στην πόλη Ουρούμκι, πρωτεύουσα της δυτικής περιοχής της Κίνας Σινγιάνγκ, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μουσουλμάνοι. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι άγνωστοι που επέβαιναν σε δύο οχήματα, τα οδήγησαν σε κατάμεστη υπαίθρια αγορά της πόλης Ουρούμκι, πέταξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς προς το πλήθος, ενώ το ένα αυτοκίνητο εξερράγη.

Ο επικεφαλής της κινεζικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική πράξη», μία έκφραση που χρησιμοποιεί το Πεκίνο για να περιγράψει τις ενέργειες των μουσουλμάνων Ουιγούρων της περιοχής. Η έκρηξη σημειώθηκε σε μία περίοδο μεγάλης έντασης στην περιοχή. Η Κίνα κατηγορεί τους ένοπλους αυτονομιστές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή για μία σειρά από βίαιες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε ότι «θα τιμωρήσει αυστηρά τους τρομοκράτες» και θα διατηρήσει τη σταθερότητα στη χώρα ύστερα από την επίθεση που σημειώθηκε στην υπαίθρια αγορά της πόλης.

Στο σημείο της έκρηξης αργά χθες το βράδυ αστυνομικές δυνάμεις περιπολούσαν μία ολονυχτία με κεριά που διοργάνωσαν φίλοι και συγγενείς στη μνήμη των θυμάτων. Η αστυνομία εμπόδιζε ωστόσο τους περαστικούς να τραβούν φωτογραφίες και τους δημοσιογράφους των ξένων ΜΜΕ να πλησιάσουν. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι μετά την επίθεση ο αέρας μύριζε μπαρούτι και το μόνο που ακουγόταν ήταν λυγμοί κι ένας ήχος μαζικού θρήνου. «Ηταν υπερβολικά πολλά τα θύματα, κυρίως ηλικιωμένοι που επισκέπτονταν την αγορά το πρωί», ανέφερε.

Η περιοχή δοκιμάζεται από βίαια επεισόδια εδώ και χρόνια, αλλά οι υπέρμαχοι ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ομάδες εξορίστων διατείνονται ότι τους σπόρους της αναταραχής έσπειρε η κρατική καταπίεση και καταστολή. Φωτογραφίες που διοχετεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να επιβεβαιωθεί ότι προέρχονται από το σημείο της έκρηξης, έδειχναν μία κολόνα καπνού και χάος στην αγορά με τις σορούς νεκρών και τραυματιών να κείτονται στον δρόμο.

Η τοπική κυβέρνηση απέφυγε να κάνει δηλώσεις, αλλά ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι είπε ότι η επίθεση θα έπρεπε «να καταδικαστεί από τον κινεζικό λαό και τη διεθνή κοινότητα». Στο κινεζόφωνο μπλογκ της η αμερικανική πρεσβεία έστειλε συλλυπητήρια στα θύματα για τη βίαιη επίθεση, αλλά απέφυγε να τη χαρακτηρίσει τρομοκρατική ενέργεια. Αντίθετα το έπραξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεγράφημά του στον Κινέζο ομόλογό του, μία μέρα μετά τη σύναψη της τιτάνιας ενεργειακής συμφωνίας των δύο χωρών στη Σαγκάη. Επρόκειτο για τη φονικότερη επίθεση εναντίον πολυσύχναστου δημόσιου χώρου στην Κίνα. Στις 29 Μαρτίου 29 άνθρωποι μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου σε σταθμό τρένου στη νοτιοδυτική πόλη Κουνμίνγκ. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα παρόμοια επίθεση είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό και 79 τραυματίες. Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν καταπίεση των θρησκευτικών ελευθεριών των Ουιγούρων από την Κίνα, καθώς και την παροχή λιγότερων οικονομικών ευκαιριών στη μουσουλμανική μειονότητα σε σχέση με τους Κινέζους Χαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT