Ο πρίγκιπας Κάρολος συνέκρινε τον Πούτιν με τον Χίτλερ

Ο πρίγκιπας Κάρολος συνέκρινε τον Πούτιν με τον Χίτλερ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με τον Αδόλφο Χίτλερ συνέκρινε χθες τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο διάδοχος του αγγλικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του διαδόχου στον Καναδά, ο 65χρονος Κάρολος είπε σε Καναδοεβραία, που διέφυγε από την Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ότι «ο Πούτιν κάνει τα ίδια με τον Χίτλερ», όπως αποκάλυψε η πάντα καλά ενημερωμένη για τα πεπραγμένα των ανακτόρων, Daily Mail. Το σχόλιο του Καρόλου, το οποίο χαρακτηρίσθηκε από πηγή των ανακτόρων ως «καλοπροαίρετο και ιδιωτικό», απασχολούσε χθες το σύνολο των βρετανικών μέσων ενημέρωσης.

Ο πρίγκιπας Κάρολος δεν είναι, όμως, ο πρώτος που προβαίνει σε τέτοια, ιστορικά επισφαλή, ταύτιση. Τον Μάρτιο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, αναγκάσθηκε να δώσει διευκρινίσεις για δήλωσή της, στην οποία ανέφερε ότι η ρωσική αφορμή για προσάρτηση της Κριμαίας –περί προστασίας των ρωσικής καταγωγής πολιτών– θύμιζε τις αιτιάσεις του Χίτλερ για την προσάρτηση ξένων εδαφών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες εβδομάδες μετά το ατόπημα της κ. Κλίντον, υποχρεώθηκε σε διάψευση, όταν δημοσιογραφικές πληροφορίες τον έφεραν να προβαίνει σε ανάλογη σύγκριση.

Η αποδέκτρια των τελευταίων ιστορικών αναλύσεων του Καρόλου, η 78χρονη Μαριέν Φέργκιουσον, λέει: «Είχαμε τελειώσει την ξενάγηση στο μουσείο του Χάλιφαξ, όταν ο πρίγκιπας μου είπε: “Και τώρα ο Πούτιν κάνει τα ίδια με τον Χίτλερ”. Ξέρω ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν πρέπει να λένε τέτοια πράγματα, αλλά μπορώ να σας πω ότι ήταν μία ειλικρινής και αυθόρμητη αντίδραση».

Παρότι η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ τηρεί αυστηρά τον άγραφο κανόνα, που τη θέλει να περιορίζεται στα τελετουργικά της καθήκοντα, αποφεύγοντας κάθε πολιτική μνεία, ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος και ο πρωτότοκος γιος της, Κάρολος, έχουν επανειλημμένα προκαλέσει την ενόχληση του Μπάκιγχαμ και της κυβέρνησης με τα ατυχή τους πολιτικά σχόλια.

Ο Κάρολος εκφράζει συχνά τις απόψεις του για ζητήματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής.

Παρότι η ρωσική κυβέρνηση δεν σχολίασε τη δήλωση του Καρόλου, η ρωσική εφημερίδα «Μοσκόβσκι Κομσομόλετς» σε διαδικτυακό της άρθρο ανέφερε ότι οι θέσεις αυτές του πρίγκιπα «απειλούν με ξέσπασμα διεθνούς σκανδάλου, το οποίο θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ρωσίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT