Alpha Bank: Ανάπτυξη 0,6% το β΄ τρίμηνο του 2014

Alpha Bank: Ανάπτυξη 0,6% το β΄ τρίμηνο του 2014

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ανάκαμψη είναι εδώ» αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας μάλιστα ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί από το δεύτερο τρίμηνο με ρυθμό 0,6%. Ωστόσο, επισημαίνει πως ακόμα δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που «εμποδίζουν μια ακόμη ταχύτερη ανταγωνιστική ανάπτυξη», καθώς «υπάρχουν σημαντικά θεσμικά και οργανωτικά εμπόδια και αρτηριοσκληρωτικές καταστάσεις λειτουργίας σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας» και ιδιαίτερα του ελληνικού δημόσιου τομέα.

«Η ταχεία επιβράδυνση της πτωτικής πορείας του ΑΕΠ συνεχίστηκε -με επιταχυνόμενο πράγματι ρυθμό- και στο πρώτο τρίμηνο του 2014, αφού η πτώση του περιορίστηκε στο 1,1% σε ετήσια βάση σε αυτό το τρίμηνο, έναντι της πτώσης κατά 2,3% σε ετήσια βάση στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 και 6,0% στο πρώτο τρίμηνο του 2013» σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας. Μάλιστα, προσθέτουν πως «θετική αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται από το δεύτερο τρίμηνο του 2014, η οποία θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις στο τρίτο και στο τέταρτο τρίμηνο του 2014».

Στο πλαίσιο αυτό η Alpha Bank υποστηρίζει πως η επιτάχυνση της ανάκαμψης από το δεύτερο τρίμηνο του 2014 θα στηριχθεί στην αναμενόμενη επιτάχυνση της αυξητικής πορείας των επενδύσεων και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και στη σταθεροποίηση και στην αύξηση και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Πέραν αυτών, καταλυτικό ρόλο στη βελτίωση της κατάστασης «αναμένεται να παίξει και η διαφαινόμενη σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού», σύμφωνα με την τράπεζα, ενώ σημειώνεται πως «απαιτούνται ακόμη πολλές και σημαντικές βελτιώσεις για να γίνει δυνατή η επίτευξη πραγματικής προόδου στον τομέα της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, που με τη σειρά της, είναι αναγκαία για τη συνέχιση της εφαρμογής του νέου υποδείγματος ανταγωνιστικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με ικανοποιητικά αποτελέσματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT