Ισχυρότερη από Πράσινους η Αριστερά

Ισχυρότερη από Πράσινους η Αριστερά

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αριστερά αναμένεται να είναι για πρώτη φορά ισχυρότερη από τους Πράσινους στην Ευρωβουλή, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν την Πέμπτη στις 28 χώρες. Ανάλογα με τις μετεκλογικές διεργασίες στο εσωτερικό των κομμάτων, οι Πράσινοι μπορεί να περάσουν από την τέταρτη στην έκτη θέση.

Αν το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο επιλέξει να συμμαχήσει με το βρετανικό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, η ευρωομάδα «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας», της οποίας ηγείται ο Φάρατζ, θα κονταροχτυπηθεί με τους Φιλελεύθερους για την τρίτη θέση, πίσω από την Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά.

Για τους Πράσινους, που φαίνεται ότι πηγαίνουν σχετικά καλά στη Βρετανία, η εικόνα είναι απογοητευτική στη Γαλλία και τη Γερμανία, χώρες που αποτελούσαν τα κύρια προπύργιά τους. Μετά την εκλογική ήττα στις βουλευτικές του 2013 στη Γερμανία, το κόμμα έδωσε τη σκυτάλη σε μια νεότερη γενιά ηγετών και συνεχίζει να προσπαθεί να διασαφηνίσει το μήνυμά του.

Σύμφωνα με την τελική πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση της Votewatch Europe, η ευρωομάδα των Πρασίνων θα πέσει στους 44 ευρωβουλευτές, από 58 που περιλαμβάνει σήμερα, ενώ το κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς θα περάσει από τους 35 στους 50 έως 53 ευρωβουλευτές. Η Αριστερά ενισχύεται εξαιτίας της λιτότητας που επιβλήθηκε μετά την κρίση της Ευρωζώνης.

Το αριστερό κόμμα της Ολλανδίας, που ονομάζεται σοσιαλιστικό, προβλέπεται να πάρει παρόμοιο ποσοστό με τους κυβερνώντες Εργατικούς, ενώ στη Γερμανία, το κόμμα της Αριστεράς είναι η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης. Στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι και επικεφαλής του κόμματος της ευρωπαϊκής Αριστεράς, αναμένεται να κερδίσει τις ευρωεκλογές.

Με δεδομένο τον μεγάλο κατακερματισμό του Ευρωκοινοβουλίου –αρχικά αναμένεται να εκπροσωπηθούν έως και 150 κόμματα και ανεξάρτητοι υποψήφιοι από διαφορετικές χώρες, αντί 76 την περασμένη φορά– πολλά θα εξαρτηθούν από τις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις. «Στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα υπάρχουν περισσότεροι ριζοσπαστικοί αριστεροί βουλευτές και περισσότεροι βουλευτές προερχόμενοι από την πέραν της χριστιανοδημοκρατίας Δεξιά», ανέφερε το Votewatch Europe.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT