Οι προβλέψεις ξένων επενδυτικών οίκων για την οικονομία και τις πολιτικές εξελίξεις

Οι προβλέψεις ξένων επενδυτικών οίκων για την οικονομία και τις πολιτικές εξελίξεις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές «βλέπει» η JP Morgan (χωρίς ωστόσο να βλέπει ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση), ύφεση για φέτος η Citigroup, ενώ λίγες πιθανότητες για μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η UBS. Λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι πήραν θέση για το πώς βλέπουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις.

Η Citigroup παραμένει ένας εκ των πιο απαισιόδοξων οίκων, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα θα βιώσει ύφεση και φέτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της η ύφεση θα είναι της τάξης του 0,8% φέτος, ενώ το 2015 θα καταγραφεί ανάπτυξη 1,2%. Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, προβλέπει πτώση 0,5% το 2014 και αύξηση 0,5% το 2015, ενώ προβλέπει νέα άνοδο του χρέους στο 182,3% του ΑΕΠ το 2014 και στο 185,2% του ΑΕΠ το 2015.

O διεθνής οίκος αναφέρει επίσης πως η αύξηση των εξαγωγών παραμένει αδύναμη, μειώνοντας τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αποκτήσουν ρευστότητα και να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Παράλληλα, το πολιτικό ρίσκο είναι πιθανό να ενταθεί κατά τη Citigroup, καθώς πιθανή ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού στις ευρωεκλογές ίσως αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, όπως εκτιμά. Από την πλευρά της, η JP Morgan δίνει πιθανότητα άνω του 50% για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει ότι θα «αγοράζει» Ελλάδα σε κάθε διόρθωση λόγω πολιτικών εξελίξεων.

Οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν πως η ανάκαμψη από τη χρεοκοπία και η πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ έχουν λίγο-πολύ ολοκληρωθεί και η Ελλάδα δείχνει ισχυρά σημάδια θετικής ανάπτυξης του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 2007.  Μάλιστα, αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν πολλοί. Σημειώνει, δε, ότι είναι αξιοθαύμαστη η διεύρυνση κατά 70% που κατέγραψε μέσα σε 7 εβδομάδες η ελληνική αγορά με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών. «Στα 15 χρόνια στρατηγικής μας στην περιοχή των αναδυόμενων (CEEMEA) δεν μπορούμε να θυμηθούμε κάτι παρόμοιο» επισημαίνει η JP Morgan. Στις πολιτικές εξελίξεις, ο οίκος δίνει πιθανότητες άνω του 50% στο να προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, αλλά υποστηρίζει ότι δεν αναμένει η επόμενη κυβέρνηση να απειλήσει τα επιτεύγματα της παραμονής της χώρας στο ευρώ και της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Θέση για τις πολιτικές εξελίξεις πήρε και η UBS χθες. Σε έκθεσή της σημειώνει πως η Νέα Δημοκρατία έχει μειώσει στις δημοσκοπήσεις την απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό σημαίνει πως τα δύο κόμματα θα δώσουν μάχη μέχρι το τέλος. O διεθνής οίκος εκτιμά ότι η ανοδική πορεία της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει πως μειώνονται οι πιθανότητες να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά, ιδίως στις τοπικές εκλογές. Ωστόσο αναφέρει πως μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα διαταράξει τις ισορροπίες στην εσωτερική πολιτική σκηνή και ενδεχομένως και για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στο πλαίσιο αυτό, η στροφή στις δημοσκοπήσεις αποτελεί θετική εξέλιξη για τις αγορές, σύμφωνα με την UBS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT