ΟΓΑ: πλαστά πιστοποιητικά για τα επιδόματα

ΟΓΑ: πλαστά πιστοποιητικά για τα επιδόματα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφθορά και τα πλαστά πιστοποιητικά στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας επιμένουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η διοίκηση του ΟΓΑ στις αιτήσεις που υπεβλήθησαν για τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 22 διαφορετικές αιτίες παρατυπίας. Συνολικά οι αιτήσεις για χορήγηση οικογενειακού επιδόματος που κόπηκαν επειδή δεν είχαν σωστά στοιχεία ανέρχονται σε 170.000. Το σύνολο των αιτήσεων ανήλθε σε 712.213. Παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία χθες ο διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξενοφών Βεργίνης επισήμανε ότι ως μια προσφιλέστερη τακτική είναι η υποβολή ψεύτικης δήλωσης για τα τέκνα, από μη δικαιούχους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων είτε εμφανίζονται ενήλικα τέκνα ως ανήλικα είτε κάποιοι επιτήδειοι δηλώνουν πως τα παιδιά τους συνεχίζουν να σπουδάζουν προκειμένου να παρατείνουν την καταβολή της επιδότησης, είτε δηλώνονται παιδιά συγγενών και φίλων.

Το επόμενο διάστημα θα υποβληθεί πόρισμα από τους ελεγκτές που θα αφορά το διάστημα 2007-2011. Ωστόσο, είναι ήδη γνωστό ότι από τους ελέγχους που έγιναν εντοπίστηκαν περιπτώσεις, στις οποίες το ποσοστό των υπεράριθμων ασφαλισμένων έφτανε ακόμα και το 40%. Επίσης αλλάζει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ, ενώ οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω του Διαδικτύου και για την πορεία της αίτησής τους. Συγκεκριμένα από 1η Ιουνίου οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συνταξιοδότησης ή να ενημερωθούν για την πορεία της υπόθεσής τους μπορούν να εισέλθουν στην ειδική εφαρμογή της ιστοσελίδας του Ιδρύματος (www.ika.gr) και να εισαγάγουν τους κωδικούς που έχουν από την εφορία.

Από 1η Ιουλίου η αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή αναπηρίας θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή