Το Τσάμπιονς Λιγκ εκτίναξε τις ξενοδοχειακές τιμές

Το Τσάμπιονς Λιγκ εκτίναξε τις ξενοδοχειακές τιμές

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γεγονός πως όταν διεξάγονται σημαντικές αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις σε μία πόλη, οι ξενοδοχειακές τιμές «τραβούν την ανηφόρα». Αλλά αυτό που συμβαίνει στη Λισσαβώνα με αφορμή την αποψινή διεξαγωγή του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ της Ρεάλ και της Ατλέτικο Μαδρίτης είναι πράγματι πρωτόγνωρο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η trivago, σε μερικά ξενοδοχεία της πορτογαλικής πρωτεύουσας η τιμή ανά διανυκτέρευση, για σήμερα το βράδυ, σε δίκλινο δωμάτιο εκτοξεύθηκε στα 10.000 ευρώ. Πρόκειται για την υψηλότερη αύξηση που έχει καταγραφεί στη σύγκριση που κάνει η trivago, με τις αυξήσεις των ξενοδοχειακών τιμών τα τρία τελευταία χρόνια στις πόλεις όπου διεξήχθησαν οι τελικοί του Τσάμπιονς Λινγκ. Σε ό,τι αφορά τη μέση αύξηση των ξενοδοχειακών τιμών στη Λισσαβώνα, αγγίζει το 600% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, φθάνοντας στα 791 ευρώ. Η τιμή αυτή είναι υψηλότερη κατά 128% σε σχέση με τη μέση ξενοδοχειακή τιμή, όπως είχε διαμορφωθεί πέρυσι τη βραδιά του τελικού, στο Λονδίνο (346 ευρώ) και κατά 60% σε σχέση με τη μέση τιμή το 2012 τη βραδιά του τελικού στο Μονακό (494 ευρώ). Αλλο ένα παράδειγμα που δείχνει πόσο επωφελείται ο τουρισμός και γενικότερα η οικονομία μιας πόλης από την πραγματοποιήση ενός διεθνούς γεγονότος είναι οι Κάννες, όπου αύριο κλείνει τις πύλες του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Σύμφωνα με την trivago, για τις 12 ημέρες που εξελίσσεται το φεστιβάλ οι ξενοδοχειακές τιμές σε ένα απλό δίκλινο δωμάτιο στις Κάννες διατηρούνταν σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας έως 585 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Η μέση τιμή για τις ημέρες του φεστιβάλ είχε διαμορφωθεί στα 406 ευρώ έναντι 134 ευρώ στις αρχές του μήνα πριν από την έναρξή του. Θετικά επηρεάστηκε ο τουρισμός και στις γύρω από τις Κάννες πόλεις, που είδαν τις ξενοδοχειακές τιμές για τις ημέρες του φεστιβάλ να αυξάνονται έως 54%.

Μπλόκο στις αγοραπωλησίες

Ηταν και παραμένει ένα από τα βασικά ζητούμενα. Ο λόγος για την «αναγέννηση» της ελληνικής αγοράς real estate. Σύμφωνα με παράγοντές της, μια πιθανή χαλάρωση των κριτηρίων δανειοδότησης για την παροχή στεγαστικών δανείων θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση, οδηγώντας σε περισσότερες αγοραπωλησίες και δίνοντας ώθηση στις τιμές. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο την παρούσα περίοδο, δεδομένου ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι τιμές πώλησης υπολείπονται της αντικειμενικής σε ποσοστό που κυμαίνεται από 15% έως 50% σε ορισμένες περιπτώσεις. Με αποτέλεσμα, συζητήσεις να γίνονται, αλλά δουλειές να μην κλείνουν…

Μοντέλο για τα «κόκκινα» δάνεια

Μπορεί στην Κύπρο το ποσοστό των επισφαλών δανείων να έχει φτάσει πλέον στο 50%, όπως προκύπτει και από το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η «Κ», ωστόσο φαίνεται ότι εκεί έχουν λύσει τουλάχιστον το μεγάλο πρόβλημα που αφορά στον τρόπο διευθέτησής τους. Συγκεκριμένα, οι Κύπριοι προχωρούν σε νέα ρύθμιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου περί αφερεγγυότητας, ενώ έχει ήδη ενισχυθεί ο ρόλος του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, ώστε μέσω διαμεσολάβησης να παρέχονται κίνητρα στις τράπεζες και στους δανειζόμενους να προβαίνουν σε αμοιβαίες διευθετήσεις των δανείων. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι το κάνουν κιόλας. Προφανώς, επειδή το πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια είναι… ανεξάντλητο, κατάλαβαν ότι αν δεν καθήσουν γύρω από ένα τραπέζι δανειστές και δανειζόμενοι, λύση δεν θα βρεθεί…

To τέλος της κρίσης σηματοδοτείται με πολλούς τρόπους. Ενας από αυτούς έχει να κάνει, για παράδειγμα, με την προσπάθεια που αναλαμβάνεται από επιχειρήσεις ενός κλάδου να εκπροσωπούνται όσο το δυνατόν πιο οργανωμένα, για να διεκδικούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κομμάτια της πίτας που σχηματίζεται. Τελευταίο παράδειγμα; Ο κλάδος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facility Management), που αποκτά εκπροσώπηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ιδρυτικά του μέλη είναι 22 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου που δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και εξωτερικό και απασχολούν πάνω από 10.000 εργαζομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT