Θλιβερή πρωτιά για την ελληνική αγορά ακινήτων

Θλιβερή πρωτιά για την ελληνική αγορά ακινήτων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δεύτερη πιο υποτιμημένη αγορά κατοικίας μετά την Ιαπωνία, σε σύνολο 27 χωρών, διαθέτει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία σχετικής έρευνας της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank, στην οποία εξετάζεται η πορεία της παγκόσμιας αγοράς κατοικίας, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers. Μάλιστα, με δεδομένο ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα συνεχίζουν να υποχωρούν, είναι σαφές ότι σύντομα η ελληνική κτηματαγορά θα κατακτήσει την… κορυφή της σχετικής λίστας.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Knight Frank, ο δείκτης τιμών κατοικιών σε σχέση με τα εισοδήματα εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τον διαχρονικό μέσο όρο του, δείγμα ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο υποχώρησης των τιμών.

Στον αντίποδα, ο δείκτης τιμών/ενοίκιων είναι περίπου 20% χαμηλότερος από τον διαχρονικό μέσο όρο του, στοιχείο που αποτελεί σαφές δείγμα υποτίμησης της αγοράς. Σύμφωνα με την εικόνα αυτή, η ελληνική αγορά κατοικίας είναι σήμερα η δεύτερη πιο ελκυστική (τουλάχιστον από πλευράς αποτίμησης των ακινήτων) μετά εκείνη της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με την Knight Frank, πέραν της Ελλάδος, υποτιμημένη αγορά θεωρείται επίσης εκείνη της Γερμανίας, όπως και της Ιρλανδίας. Ωστόσο, οι τιμές στις εν λόγω χώρες κινούνται πλέον ανοδικά, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα θα βρεθεί νέα ισορροπία. Στον αντίποδα, χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, όπου οι τιμές των κατοικιών εξακολουθούν να υποχωρούν, σύντομα θα αξιολογηθούν ως υποτιμημένες.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, η αγορά κατοικίας της Νορβηγίας και ακολούθως του Βελγίου είναι σήμερα οι πλέον «επικίνδυνες» για τη δημιουργία φαινομένου «φούσκας», καθώς οι αξίες των κατοικιών θεωρούνται υπερτιμημένες. Συνολικά 15 από τις 27 χώρες που εξετάζονται βρίσκονται σήμερα πάνω από τον διαχρονικό μέσο όρο τους σε ό,τι αφορά τις αξίες των ακινήτων τους, ενώ το 2008, πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης, υπερτιμημένες θεωρούνταν 20 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν συνολικά κατά 170% από το 1997 έως και το τέλος του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας μελέτης της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank, την οποία επιμελήθηκε ο δρ Πλάτων Μονοκρούσος.

Το μέγεθος αυτό είναι ενδεικτικό της «φούσκας» που δημιουργήθηκε στην ελληνική αγορά κατοικίας, με τις γνωστές συνέπειες στην πορεία…

Μετά την ιαπωνική, είναι η πιο υποτιμημένη παγκοσμίως, σύμφωνα με διεθνή έρευνα μεγάλης ξένης εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT