Τέσσερις λόγοι να αισιοδοξούμε

Τέσσερις λόγοι να αισιοδοξούμε

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και τις μέρες της μεγάλης έντασης, αρχές του 2012, στους διαδρόμους της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζικών διοικήσεων επικρατούσε μια επιφανειακή έστω αλλά απόλυτη ηρεμία. Η απομείωση των τραπεζικών καταθέσεων, στο τέλος του α΄ τριμήνου τότε, είχε φτάσει στο 20%, αλλά όλοι συνιστούσαν ψυχραιμία. Δύο χρόνια αργότερα, η κατάσταση συναγερμού έχει κατέβει τουλάχιστον δύο επίπεδα, ωστόσο η ανησυχία, σε κάθε ευκαιρία, επανέρχεται.

Την εβδομάδα που πέρασε, οι φήμες για ενδεχόμενο «ξεφόρτωμα» των ξένων, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ήταν και τόσο… φήμες, ενόψει της κρίσιμης αυριανής εκλογικής αναμέτρησης, τέντωσαν τα νεύρα. Ωστόσο, η σύσταση για ψυχραιμία εξακολουθούσε να αποτελεί το μόνιμο μότο. Η ανάλυση που γινόταν, έως και προχθές το βράδυ, ήταν απλή: Αν ξεπερασθεί ο σκόπελος της Κυριακής, έως το τέλος του χρόνου υπάρχουν τέσσερις τουλάχιστον λόγοι που θα μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την επόμενη μέρα. Ποιοι είναι αυτοί; Με χρονική σειρά, οι εξής:

1. Ενδεχομένως έως και το τέλος της άλλης εβδομάδας, ο Μάριο Ντράγκι θα επισημοποιήσει τη στροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην πολιτική ενίσχυσης της ρευστότητας. Αρχικά συγκρατημένα, με μια τάξη μεγέθους μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά σε βάθος χρόνου πολύ πιο «αποφασιστικά», όπως τουλάχιστον εκτιμάται.

2. Σίγουρα, έως το τέλος της θερινής σεζόν η ελληνική οικονομία θα δεχθεί μια ακόμα γενναία «ένεση» από την εγχώρια τουριστική βιομηχανία αυτή τη φορά. Αν όλα πάνε καλά, υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν συνολικά περί τα 13 δισ. ευρώ, τα οποία, λειτουργώντας πολλαπλασιαστικά, θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην οικονομία, γενικότερα. Ως γνωστόν, η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη επιστροφή της Ελλάδας στο προσκήνιο φέτος ξεκίνησε πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν ολοκληρώθηκε η πιο επιτυχημένη τουριστικά χρονιά όλων των εποχών. Τότε, τα λεφτά που «μπήκαν» ήταν περίπου 12 δισ. ευρώ.

3. Εκεί γύρω στον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει και η υπόθεση του ελληνικού χρέους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τότε θα αποφασισθεί η τελική λύση, η οποία θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα τον επόμενο μήνα Νοέμβριο. Η προοπτική ενός νέου «κουρέματος» –αυτή τη φορά του επίσημου χρέους– φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, ωστόσο ακόμα και η εναλλακτική της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, σε συνδυασμό με τη μείωση του επιτοκίου, αναμένεται να δώσει μια μεγάλη «ανάσα».

4. Τέλος, στα αρμόδια τραπεζικά επιτελεία κοινή είναι η εκτίμηση ότι έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να αναμένεται και ένας διευρυμένος κύκλος αναβαθμίσεων των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Στελέχη της χρηματοπιστωτικής αγοράς, που είναι σε θέση να γνωρίζουν το «κλίμα» στο Λονδίνο, όπου βρίσκονται οι ευρωπαϊκές έδρες των τριών μεγάλων αξιολογητικών οίκων, επιμένουν ότι προσεχώς «θα έχουμε καλά νέα», πέρα απ’ αυτά της Fitch, που ανακοινώθηκαν χθες. Η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μία βαθμίδα, από Β- σε Β. Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι τράπεζες είθισται να έχουν τις καλύτερες σχέσεις με τους τρεις μεγάλους αξιολογητές, καθώς η συνεργασία τους είναι τακτική. Ως γνωστόν, η δουλειά τους δεν είναι μόνο να αξιολογούν οικονομίες, αλλά και να κοστολογούν ομόλογα, να αξιολογούν εκδόσεις κ.λπ.

Εννοείται ότι στα μεσοδιαστήματα, μεταξύ των παραπάνω τεσσάρων κομβικών γεγονότων, θα υπάρξουν κι άλλα, που αναμένεται να σημαδέψουν τις εξελίξεις. Ωστόσο από τώρα και έως το τέλος του χρόνου οι πιθανότητες να αντιστραφεί το κλίμα στην αγορά είναι μικρές και συναρτώνται με τις πολιτικές εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT