Πολύνεκρη επίθεση στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών

Πολύνεκρη επίθεση στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ανθρωποκυνηγητό εξαπέλυσε χθες η βελγική αστυνομία για να συλλάβει έναν ύποπτο, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από την πολύνεκρη επίθεση στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένα ζευγάρι Ισραηλινών, την παραμονή των εθνικών και ευρωπαϊκών εκλογών στην καρδιά της Ε.Ε., αμαυρώνοντας τη δημοκρατική διαδικασία στη χώρα και εγείροντας ανησυχίες για αύξηση του αντισημιτισμού. Οι αρχές έλαβαν αμέσως έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε σημεία που θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο τρομοκρατών. Βίντεο από την επίθεση έδειξε έναν αθλητικό άνδρα να μπαίνει ήρεμος στο εβραϊκό μουσείο της βελγικής πρωτεύουσας, να βγάζει ένα Καλάσνικοφ και να αρχίζει να πυροβολεί. Στη συνέχεια εμφανίζεται να βγαίνει από το μουσείο με ταχύ βήμα. Ουδείς μέχρι αργά χθες το βράδυ είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση του περασμένου Σαββάτου.

«Καλούμε όλο τον πληθυσμό να βοηθήσει στην αναγνώριση του θύτη», δήλωσε σε έκκλησή του προς τους κατοίκους των Βρυξελλών η αναπληρωτής εισαγγελέας Ινε Βαν Βαϊμέρς. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, ο δράστης της επίθεσης, που σκότωσε το ζευγάρι Ισραηλινών, μία Γαλλίδα κι έναν Βέλγο επισκέπτη του μουσείου, ενήργησε μόνος του, ήταν ένοπλος και καλά προετοιμασμένος. Το τέταρτο θύμα του εξέπνευσε χθες το απόγευμα μετά τον σοβαρό τραυματισμό του μία μέρα νωρίτερα. Το Σάββατο η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο, ο οποίος όμως αφέθηκε ελεύθερος και έκτοτε θεωρείται βασικός μάρτυρας στην υπόθεση.

Οπως προκύπτει από την περιγραφή της αστυνομίας, ο θύτης φορούσε ένα σκουρόχρωμο καπελάκι του μπέιζμπολ, γυαλιά, σκούρο παντελόνι και κουβαλούσε δύο τσάντες. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του δεν διακρίνονται καθαρά στα ασπρόμαυρα πλάνα. Στο ένα από τα βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα, απεικονίζεται ο άνδρας να πυροβολεί πριν φύγει τρέχοντας από το μουσείο, ενώ μια ανθρώπινη σορός κατά τα φαινόμενα κείτεται μπροστά του. Ωστόσο στο βίντεο έχει μπει «μωσαϊκό», ώστε να μην είναι ορατά τα χαρακτηριστικά του θύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT