Σαρωτική νίκη Ποροσένκο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεγαλοβιομήχανος Πέτρο Ποροσένκο αναδείχθηκε θριαμβευτής της πιο κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στα 23 χρόνια ζωής του ανεξάρτητου ουκρανικού κράτους. Σύμφωνα με τα exit polls, ο Ποροσένκο λαμβάνει μεταξύ 55% και 57% των ψήφων, κάτι που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει στην ανάδειξή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης. Δεύτερη στις προτιμήσεις ψήφου εμφανιζόταν η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, με ποσοστά που κυμαίνονταν σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά, της τάξης του 13%. Οι ακροδεξιοί υποψήφιοι Ολέγκ Ταγκνιεκμπόκ και Ντιμίτρι Γιάρος φέρονταν να εξασφαλίζουν μόλις το 1% των ψήφων ο καθένας.

Η θριαμβευτική εκλογή του Ποροσένκο δημιουργεί ελπίδες για την εκτόνωση της κρίσης που μαστίζει την Ουκρανία και για αποκατάσταση ομαλότερων σχέσεων με τη Ρωσία. Ο πραγματιστής επιχειρηματίας και πολιτικός διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών στη φιλοδυτική κυβέρνηση του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιούσενκο και υπουργός Οικονομικών στη φιλορωσική κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ανετράπη τον περασμένο Φεβρουάριο ύστερα από δύο μήνες μεγάλων αντικυβερνητικών, φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων στο Κίεβο. Διατηρεί οικονομικά συμφέροντα στη Ρωσία και, παρότι υποστηρίζει σθεναρά τη στρατηγική συμμαχία της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Τις ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας ενίσχυσε η θεαματική στροφή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, την περασμένη Παρασκευή –και ενώ οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούσαν σαρωτική νίκη του Ποροσένκο– δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των ουκρανικών εκλογών. «Αντιλαμβανόμαστε ότι οι Ουκρανοί επιθυμούν να βγει η χώρα τους από την κρίση. Θα αντιμετωπίσουμε την επιλογή τους με σεβασμό», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης. Ωστόσο, έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε στο Κίεβο η χθεσινή επίσκεψη-έκπληξη του Ρώσου πρωθυπουργού Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στην Κριμαία, μια κίνηση με την οποία η Μόσχα θέλησε, προφανώς, να υπογραμμίσει το αμετάκλητο της προσάρτησης της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η παρατεταμένη κρίση που έφερε την Ουκρανία στο χείλος του εμφυλίου πολέμου έριξε τη σκιά της και στις χθεσινές εκλογές.

Ενώ στο Κίεβο και στις δυτικές περιοχές της χώρας η συμμετοχή κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίες ανακήρυξαν μονομερώς την «ανεξαρτησία» τους μετά τα δημοψηφίσματα της 11ης Μαΐου, η συμμετοχή ήταν μικρή. Ενοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές εμπόδισαν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και σε αρκετές περιπτώσεις κατέστρεφαν επιδεικτικά κάλπες σε κεντρικούς δρόμους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας, ο «ολιγάρχης» Ρινάτ Αχμέτοφ, αναγκάστηκε να ψηφίσει στο Κίεβο και όχι στην πόλη του, το Ντονέτσκ, όπου περισσότεροι από 2.000 φιλορώσοι έκαναν διαδήλωση στο κέντρο της βιομηχανικής πόλης και πολλοί ένοπλοι ομοϊδεάτες του είχαν περικυκλώσει για αρκετές ώρες την περιφραγμένη έπαυλη του Αχμέτοφ.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε τον πόλεμο και να φέρουμε την ειρήνη σε όλους τους πολίτες της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πέτρο Ποροσένκο μετά την ανακοίνωση των exit polls, καυτηριάζοντας εκείνους που «θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή του Ντονμπάς (στην Ανατολική Ουκρανία) σε καινούργια Σομαλία». Ο θριαμβευτής των εκλογών ανήγγειλε τη διοργάνωση βουλευτικών εκλογών στο αμέσως προσεχές διάστημα, επαναβεβαίωσε τη στρατηγική επιλογή της Ουκρανίας για συνεργασία με την Ε.Ε. και τόνισε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Νωρίτερα, η Γιούλια Τιμοσένκο υποστήριξε, εξερχόμενη από το εκλογικό τμήμα, ότι «έχει έρθει η ώρα για ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η ειρήνη στην Ουκρανία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή