Καλιφόρνια: Προειδοποίησε με βίντεο πριν από το μακελειό

Καλιφόρνια: Προειδοποίησε με βίντεο πριν από το μακελειό

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιματοκύλισε μια πανεπιστημιούπολη της Καλιφόρνιας ένας 22χρονος ένοπλος, ο οποίος σκότωσε έξι άτομα και τραυμάτισε άλλα 13 το βράδυ της Παρασκευής προτού αυτοκτονήσει.

Ο Ελιοτ Ρόντζερ, γιος σκηνοθέτη του Χόλιγουντ, αρχικά μαχαίρωσε και σκότωσε τρία άτομα στο διαμέρισμά του στην πόλη Ισλα Βίστα, κοντά στα κτίρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, και συνέχισε πυροβολώντας αδιακρίτως στους δρόμους. Σύμφωνα με τις Αρχές, είχε αγοράσει νομίμως τρία ημιαυτόματα όπλα, ενώ στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν περισσότερες από τετρακόσιες σφαίρες.

Ο νεαρός, o οποίος έπασχε από σύνδρομο Ασπεργκερ, μια διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, είχε προειδοποιήσει για το τι επρόκειτο να κάνει με ένα βίντεο που ανάρτησε στο YouTube στο οποίο παραπονείται για τη μοναξιά του και την απόρριψη από τις γυναίκες και καταλήγει ότι πρόκειται να σκοτώσει όσους τον χλεύασαν, αλλά και τον ετεροθαλή αδελφό του και τη μητριά του.

Ο σερίφης Μπιλ Μπράουν δήλωσε ότι η αστυνομία είχε επικοινωνήσει με τον δράστη τουλάχιστον τρεις φορές πριν από το μακελειό, ενώ πρόσφατα κάποιος οικείος του, μάλλον η μητέρα του, είχε ζητήσει από τους αστυνομικούς να πάνε να δουν τι κάνει. Οι αστυνομικοί που τον επισκέφθηκαν και τον ανέκριναν τον βρήκαν ευγενικό και χαριτωμένο και δεν τους προκάλεσε ανησυχία και έτσι δεν έκαναν τίποτε άλλο για την υπόθεση. Ο Μπράουν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είπε στους αστυνομικούς ότι αντιμετώπιζε δυσκολίες με την κοινωνική του ζωή και ότι είχε μάλλον αποφασίσει να μην επιστρέψει στο πανεπιστήμιο». Ο ίδιος ο Ρόντζερ λέει στο βίντεο πως αν έψαχναν το σπίτι του οι αστυνομικοί θα έβρισκαν τα όπλα και το μανιφέστο. Αλλά και ο ίδιος ο δράστης είχε απευθυνθεί στην αστυνομία με διάφορα παράπονα όπως παραδείγματος χάρη ότι κάποιος από τους συγκατοίκους του έκλεψε μερικά κεριά, ενώ είχε καταγγείλει ότι είχε πέσει και θύμα επίθεσης, καταγγελία η οποία αμφισβητείται.

Το φονικό ξεκίνησε από το διαμέρισμα του δράστη, όπου μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τους τρεις συγκατοίκους του. Στη συνέχεια πήγε στον κοιτώνα γυναικείας φοιτητικής αδελφότητας και άρχισε να χτυπάει με μανία την πόρτα για περισσότερο από ένα λεπτό, αλλά κανείς δεν του άνοιξε. Ετσι πυροβόλησε τρία κορίτσια που βρίσκονταν εκείνη την ώρα έξω από το κτίριο. Μετά μπήκε στο αυτοκίνητό του και οδήγησε μέχρι γειτονικό παντοπωλείο, όπου σκότωσε έναν εικοσάχρονο φοιτητή. Τότε εμφανίστηκε και η αστυνομία. Ο δράστης στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί εναντίον πεζών, των αστυνομικών, χτύπησε με το αυτοκίνητο δύο ποδηλάτες και τελικά προσέκρουσε σε τοιχίο. Οι αστυνομικοί τον βρήκαν νεκρό, μέσα στο αυτοκίνητό του, με μία σφαίρα στο κεφάλι.

Τώρα η αστυνομία μελετά το μανιφέστο που ανάρτησε ο νεαρός στο YouTube. «Εσείς, κορίτσια, ποτέ δεν με βρήκατε γοητευτικό, ελκυστικό. Αλλά θα σας τιμωρήσω. Είναι μια αδικία, ένα έγκλημα», λέει ο Ρόντζερ, ενώ ο λόγος του διακόπτεται από πνιχτά γέλια. Το ολιγόλεπτο βίντεο πρέπει να αναρτήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, πιθανότατα λίγη μόνο ώρα πριν ξεκινήσει το φονικό. Σύμφωνα με τον σερίφη, ο δράστης έχει αφήσει και ένα γραπτό μανιφέστο 140 σελίδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT