Τσίπρας: Εκλογές σύντομα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογές ζήτησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι «ο σεβασμός στη δημοκρατία επιβάλλει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα», θέτοντας θέμα «ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης» της κυβέρνησης. Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης ως τέτοιο που «διέλυσε κάθε πρόσχημα νομιμότητας της κυβέρνησης και της πολιτικής της». Ωστόσο, πέραν του μηνύματος του εκλογικού αποτελέσματος για την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας, εμμέσως, ανέγνωσε σε αυτό και ένα μήνυμα προς το κόμμα του, την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ευρύτερης πολιτικής συμμαχίας, που θα μπορέσει να κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές, προδιαγράφοντας, ουσιαστικά, κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Αφού επισήμανε στις δηλώσεις του ότι η Ν.Δ. υποχωρεί κατά 7 μονάδες από το ποσοστό που κατέκτησε στις εκλογές του 2012 και το ΠΑΣΟΚ κατά 5 μονάδες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι εάν το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν αποτέλεσμα εθνικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ελάμβανε 130 έδρες και η Ν.Δ. 69. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, έθεσε θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα κρίσιμα ζητήματα του επόμενου διαστήματος. Διερωτήθηκε, δε, «με τι ηθική και πολιτική νομιμοποίηση ο κ. Σαμαράς θα διαπραγματευθεί το θέμα του χρέους, θα επιβάλει νέα σκληρά μέτρα, θα επιβάλει το νέο μνημόνιο που έχει συμφωνήσει;» και χαρακτήρισε θέμα «σεβασμού στη δημοκρατία» την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Μάλιστα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέπεμψε και στο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, λέγοντας ότι για πρώτη φορά καταγράφεται «μια μεγάλη ανατροπή στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας» και «για πρώτη φορά έχουμε ανατροπή σε μια σειρά από σημαντικούς δήμους σε ολόκληρη τη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να επισημάνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας αναδείχθηκε η Αριστερά πρώτη δύναμη και μίλησε για «νίκη του λαού», τονίζοντας ότι συσπειρώθηκαν γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ ευρύτερες δυνάμεις. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «ο λαός μας έδωσε εντολή να επισπεύσουμε» και προσδιόρισε την κατεύθυνση προς την οποία θεωρεί ότι αυτή η εντολή θα πρέπει να διοχετευθεί: «Να ανταποκριθούμε στο αίτημα των καιρών για τη συγκρότηση μιας πλατιάς δημοκρατικής, προοδευτικής και πατριωτικής συμμαχίας, που, όχι μόνο θα κερδίσει τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, αλλά θα αποτελέσει τη νέα μεγάλη και απόλυτη πλειοψηφία». Συνεργάτες του κ. Τσίπρα ανέφεραν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνουν κινήσεις, σε σχέση και με τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν από το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, προκειμένου να προχωρήσει η συγκρότηση αυτού του μετώπου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και σε μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη, που «αύριο θα μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ είπε ότι «σήμερα οι λαοί της Ευρώπης πανηγυρίζουν για την ήττα των μνημονίων και της λιτότητας, στον τόπο που η ευρωπαϊκή ηγεσία επέλεξε ως το πειραματόζωο της κρίσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή