Μάχη στήθος με στήθος των Εργατικών με το UKIP

Μάχη στήθος με στήθος των Εργατικών με το UKIP

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη στήθος με στήθος με το Εργατικό Κόμμα για την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές έδινε χθες το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα UKIP στη Βρετανία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος, χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το Εργατικό Κόμμα συγκέντρωνε 24,4% των ψήφων αντί 29,3% του UKIP. Ιδιαίτερα απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα για τους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον, οι οποίοι κυμαίνονταν στο 23,6%, ενώ οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υπέστησαν δεινή ήττα συγκεντρώνοντας 6,8%.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το κόμμα του θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό, καθώς είναι το πρώτο μικρό κόμμα στη βρετανική ιστορία που έχει πιθανότητες να έρθει πρώτο σε εκλογική αναμέτρηση σε όλη την επικράτεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος του UKIP συμβαδίζει με την πτώση του ανοικτά ρατσιστικού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος, του οποίου ο αρχηγός, Νικ Γκρίφιν, έχασε την έδρα του.

Το UKIP κατέγραψε λίαν ικανοποιητικά αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές της Βρετανίας, που διεξήχθησαν την περασμένη Πέμπτη, ενισχύοντας σημαντικά τη δύναμή του. Το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ κέρδισε από τη δυσαρέσκεια για το μεταναστευτικό και τους πολιτικούς των μεγάλων κομμάτων και άντλησε ψήφους τόσο από το Συντηρητικό όσο και από το Εργατικό Κόμμα. Είναι βέβαιο ότι έπειτα από νίκη του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα αναγκαστεί να σκληρύνει τη στάση του για την Ευρώπη, αλλά και για πληθώρα εσωτερικών θεμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT