Τρία χρόνια άνεργοι 1,2 εκατ. Ισπανοί

Τρία χρόνια άνεργοι 1,2 εκατ. Ισπανοί

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαψεύδεται η αισιοδοξία της ισπανικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη συνεπακόλουθη μείωση της ανεργίας καθώς τα τελευταία στατιστικά στοιχεία φέρουν τη μακροχρόνια ανεργία να αυξάνεται και μαζί με αυτήν και ο αριθμός των αποκαρδιωμένων ανέργων, οι οποίοι ύστερα από χρόνια αναζήτησης εγκαταλείπουν την προσπάθεια να βρουν δουλειά.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας, την Ine, ο αριθμός των ανέργων που έχουν χάσει τη δουλειά τους εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια έφτασε το περασμένο έτος στα 1.275.700 άτομα σε σύνολο 5,521 εκατ. ανέργων που αναζητούσαν εργασία το 2013. Αντιπροσωπεύει, έτσι, το 23% του συνόλου των ανέργων έχοντας αυξηθεί κατά 234.200 άτομα μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να βρουν δουλειά συνολικά 483.600 Ισπανοί, και ο αριθμός των απογοητευμένων αυτών ανέργων έχει σημειώσει συνολικά αύξηση 21,3% στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών.

Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό οι άνεργοι ηλικίας 55 και πλέον ετών, πληθυσμιακή κατηγορία στην οποία το ποσοστό εγκατάλειψης της προσπάθειας εκτινάχθηκε στο 35% τα τελευταία τρία χρόνια φθάνοντας στις 195.000 από τις 145.000. Η εικόνα αντιστρέφεται, πάντως, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 στην οποία παρατηρείται αύξηση κατά 5,5% των ανέργων που αναζητούν εργασία. Ο αριθμός όσων δεν αναζητούν εργασία από την ηλικιακή αυτή ομάδα φθάνει μόνο τα 51.700 άτομα.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση κατά 2.300 άτομα που σημείωσε τους τελευταίους τρεις μήνες ο αριθμός των ανέργων, περιοριζόμενος στα 5.933.000 άτομα, τα στοιχεία της Ine καταδεικνύουν πως η μείωση αυτή εξουδετερώνεται από τη μείωση των εργαζομένων κατά 187.000 το ίδιο χρονικό διάστημα. Οπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία, ο αριθμός των εργαζομένων στην Ισπανία μειώνεται «αδιάκοπα» από το πρώτο τρίμηνο του 2011 και σήμερα έχει περιοριστεί στα 22,88 εκατ. άτομα καταγράφοντας συνολική μείωση κατά 750.000 άτομα.

Εφυγαν 633.000 αλλοδαποί

Σύμφωνα με την Ine, σημαντικός παράγοντας είναι η απαισιοδοξία που επικρατεί στον ευρύτερο πληθυσμό της χειμαζόμενης από την οικονομική κρίση χώρας της Ιβηρικής, αλλά καίριοι παράγοντες είναι: το ότι μειώθηκαν κατά 633.000 οι αλλοδαποί στην Ισπανία, το ότι αυξήθηκε ο αριθμός των συνταξιούχων, που σήμερα είναι 355.300 περισσότεροι από το 2011, και ότι πολύ περισσότεροι νέοι άνθρωποι παρατείνουν τις σπουδές τους στη διάρκεια των οποίων δεν εργάζονται και δεν αναζητούν εργασία.

Τη σκαιά εικόνα της ισπανικής αγοράς εργασίας συμπληρώνει, βέβαια, το ποσοστό των ανέργων, που στα τέλη Μαρτίου είχε ανέλθει στο 25,93% από το 25,73% όπου βρισκόταν τον περασμένο Δεκέμβριο. Εύλογο είναι πως η συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας είναι εξαιρετικά δυσοίωνη λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι η ισπανική οικονομία κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων έξι ετών, η οποία ήταν μόλις 0,4%.

Οπως, όμως, τονίζει η Ine, αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας. Πρόσφατη μελέτη της εταιρείας ανεύρεσης εργασίας Asempleo κατέδειξε πως σε κάθε μία νέα θέση εργασίας που δημιουργείται στην Ισπανία αντιστοιχούν 110 άνεργοι που αναζητούν εργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT