Μάχη στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

Μάχη στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεισοδιακή αποδείχθηκε στην Ουκρανία η πρώτη ημέρα μετά τη θριαμβευτική επικράτηση του πραγματιστή επιχειρηματία Πέτρο Ποροσένκο στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ρωσίας ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης και θα επιδιώξει εξομάλυνση των σχέσεων με τη γειτονική της χώρα.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το αεροδρόμιο της πόλης Ντονέτσκ, επίκεντρο της φιλορωσικής εξέγερσης στην Ανατολική Ουκρανία. Νωρίς το πρωί, τρία φορτηγά μετέφεραν δεκάδες ένοπλους αυτονομιστές στο διεθνές αεροδρόμιο Σεργκέι Προκόφιεφ, σε μια επιδεικτική πρόκληση έναντι του νέου προέδρου της χώρας. Οι αυτονομιστές κατέλαβαν τον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου και αποπειράθηκαν να απωθήσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί, πιθανότατα για να εμποδίσουν τον Ποροσένκο να επισκεφθεί την περιοχή τους. Ο 48χρονος πολιτικός είχε δηλώσει ότι το πρώτο του ταξίδι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του θα ήταν στο Ντονέτσκ, με στόχο την ειρήνευση στην Ανατολική Ουκρανία.

Οταν εξέπνευσε το τελεσίγραφο που είχαν θέσει στους αυτονομιστές οι δυνάμεις ασφαλείας του Κιέβου, δύο μαχητικά αεροσκάφη Sukoi-25 και ένα αεροσκάφος Mig-29 έσπευσαν στην περιοχή και άνοιξαν πυρ εναντίον των αυτονομιστών. Στη συνέχεια, επιστρατεύθηκαν μαχητικά ελικόπτερα, ενώ αλεξιπτωτιστές του ουκρανικού στρατού προσγειώθηκαν και επιχείρησαν να απωθήσουν τους αυτονομιστές. Στην περιοχή του αεροδρομίου ξέσπασε πραγματική μάχη, η έκβαση της οποίας παρέμενε ασαφής μέχρι χθες το βράδυ. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονταν ότι οι αυτονομιστές ανακατέλαβαν, χθες το απόγευμα, το αεροδρόμιο, αλλά η είδηση δεν έγινε δυνατό να διασταυρωθεί.

Ενώ η μάχη του Ντονέτσκ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, ο Ποροσένκο έδινε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά του για τον γρήγορο τερματισμό της φιλορωσικής εξέγερσης. «Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση δεν θα έπρεπε να σέρνεται επί δύο ή τρεις μήνες, αλλά να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ώρες», δήλωσε ο Ποροσένκο, για να προσθέσει: «Στόχος αυτών των ανθρώπων είναι να μετατρέψουν την περιοχή του Ντονμπάς σε ένα είδος Σομαλίας. Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να κάνει κάτι τέτοιο στη χώρα μου και ελπίζω ότι και η Ρωσία θα υποστηρίξει την προσέγγισή μου».

Την ίδια περίπου ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επαναλάμβανε την πρόσφατη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία «θα σεβαστεί την επιλογή του ουκρανικού λαού». Προσέθεσε όμως ότι η συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των εξεγερμένων φιλορώσων στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ θα ήταν «κολοσσιαίο λάθος» και ζήτησε από τις Αρχές του Κιέβου να ξεκινήσουν πολιτικό διάλογο με τους αυτονομιστές.

Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, ο Ποροσένκο ελάμβανε το 54%, με αποτέλεσμα η εκλογή του από τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης να θεωρείται δεδομένη. Δεύτερη στη σειρά, με ποσοστό μόλις 13,1%, ερχόταν η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία και αναγνώρισε την ήττα της. Στις πρώτες δηλώσεις μετά την οριστικοποίηση του θριάμβου του, ο Ποροσένκο εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί τη Μόσχα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, προς αναζήτηση υποστήριξης για την αντιμετώπιση της αναταραχής στην Ανατολική Ουκρανία.

Την επιτυχή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών χαιρέτισαν, με κοινή τους δήλωση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για ένα πρώτο, θετικό βήμα, το οποίο πρέπει να συνοδευτεί από την έναρξη της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Η Γερμανίδα καγκελάριος ευχήθηκε επίσης να υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας ώστε να ξεπεραστεί η διαμάχη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ουκρανία.

Τα «θερμότερα συγχαρητήρια» της Γαλλίας στον Πέτρο Ποροσένκο μετέφερε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος ενθάρρυνε τον Ουκρανό πολιτικό να προχωρήσει «στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, υπό το πρίσμα της εκτόνωσης της έντασης, σταθερότητας και εθνικού διαλόγου». Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε χαιρετίσει τον «θαρραλέο» ουκρανικό λαό για την πραγματοποίηση των εκλογών υπό τόσο δύσκολες συνθήκες και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον νικητή της αναμέτρησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή