Επενδύσεις 7,1 δισ. από Ελληνες εφοπλιστές σε αγορές νέων και μεταχειρισμένων πλοίων

Επενδύσεις 7,1 δισ. από Ελληνες εφοπλιστές σε αγορές νέων και μεταχειρισμένων πλοίων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικές επενδύσεις 7,1 δισ. ευρώ για την ανανέωση του ελληνόκτητου στόλου έχουν πραγματοποιήσει οι Ελληνες πλοιοκτήτες από τις αρχές του έτους και μέχρι τα τέλη Απριλίου, καθώς οι τιμές των πλοίων έχουν πλέον σταθεροποιηθεί και σε αρκετές περιπτώσεις αυξάνονται. Ως εκ τούτου, οι Ελληνες πλοιοκτήτες εντατικοποιούν το επενδυτικό τους πρόγραμμα, αξιολογώντας την παρούσα συγκυρία ως ιδιαίτερα κατάλληλη για την πραγματοποίηση τέτοιων κινήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την ίδια περίοδο του 2013, το αντίστοιχο ύψος των σχετικών επενδύσεων για αγορές και παραγγελίες νέων πλοίων δεν είχε ξεπεράσει τα 2,85 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω προκύπτουν από σχετική έρευνα του ναυλομεσιτικού οίκου της Golden Destiny, όπου επισημαίνεται ότι κατά το φετινό πρώτο τετράμηνο, οι Ελληνες πλοιοκτήτες στράφηκαν κυρίως προς νέες παραγγελίες, διατηρώντας ταυτόχρονα την έντονη παρουσία τους στην αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων. Συνολικά, υποβλήθηκαν παραγγελίες για 148 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 15,8 εκατ. dwt συνολικής αξίας 4,1 δισ. ευρώ, τη στιγμή που κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν παραγγελθεί «μόλις» 56 νέα πλοία, συνολικής χωρητικότητας 5,5 εκατ. dwt και αξίας 1,7 δισ. ευρώ. Εν ολίγοις, καταγράφεται αύξηση 164% με βάση τον αριθμό των πλοίων και 186% με βάση τη χωρητικότητα, σε σχέση με το περσινό πρώτο τετράμηνο του έτους. Ως εκ τούτου, τα ελληνικά συμφέροντα είναι υπεύθυνα για το 14% του συνολικού όγκου των νέων παραγγελιών παγκοσμίως, με βάση τον αριθμό των πλοίων. Υπενθυμίζεται ότι κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, σε παγκόσμια βάση, έχουν υποβληθεί παραγγελίες για τη ναυπήγηση 1.054 πλοίων, συνολικής χωρητικότητας 67,6 εκατ. dwt, αντί συνολικού ποσού 29,6 δισ. ευρώ.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην αγορά μεταχειρισμένων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Golden Destiny, οι Ελληνες πλοιοκτήτες απέκτησαν 148 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 12 εκατ. dwt, επενδύοντας συνολικά 3 δισ. ευρώ. Με βάση τον αριθμό των πλοίων που αποκτήθηκαν, οι Ελληνες είναι υπεύθυνοι για το 25% του συνόλου των αγοραπωλησιών μεταχειρισμένων πλοίων, καθώς σε παγκόσμια βάση καταγράφηκαν κινήσεις για 592 πλοία, χωρητικότητας 42,3 εκατ. dwt, αντιπροσωπεύοντας συνολικές επενδύσεις 9,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ναυλομεσιτικού οίκου, το τελευταίο διάστημα, το ενδιαφέρον των Ελλήνων πλοιοκτητών φαίνεται να εστιάζεται περισσότερο στην κατεύθυνση των νέων παραγγελιών και λιγότερο στην αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων. Αν και ζήτηση καταγράφουν όλοι οι επιμέρους τύποι πλοίων, τα φορτηγά πλοία φαίνεται πως κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, καθώς κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου υποβλήθηκαν παραγγελίες για 73 φορτηγά πλοία, έναντι μόλις 26 αντίστοιχων παραγγελιών κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μια αύξηση της τάξεως του 181%. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στο τέλος Δεκεμβρίου 2013, οι παραγγελίες νεότευκτων πλοίων ελληνικών συμφερόντων διαμορφώνονταν σε 371 πλοία συνολικής χωρητικότητας 32,6 εκατ. dwt.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT