Νέος στόχος των ΗΠΑ 13 ελβετικές τράπεζες

Νέος στόχος των ΗΠΑ 13 ελβετικές τράπεζες

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προηγούμενο για δεκατρείς ελβετικές τράπεζες που βρίσκονται στο στόχαστρο των ΗΠΑ θα αποτελέσει η συμφωνία της Credit Suisse που παραδέχθηκε ότι είχε διευκολύνει Αμερικανούς πελάτες της να φοροδιαφύγουν και τελικά συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές. Ηχηρά ονόματα του τραπεζικού κλάδου της Ελβετίας όπως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Julius Baer, Zuercher Kantonalbank και η ελβετική μονάδα της HSBC Holdings Plc επιδιώκουν ανάλογο διακανονισμό. Σύμφωνα με πηγές των διωκτικών αρχών των ΗΠΑ, η τύχη των τραπεζών αυτών θα κριθεί από τη σοβαρότητα των παραπτωμάτων τους και από τον βαθμό συνεργασίας με τις αρχές. Οπως σχολίασε σχετικά η εισαγγελέας Κάθριν Κένελι «είναι σαφές πως μετά το προηγούμενο της Credit Suisse η συνεργασία ή η απροθυμία για συνεργασία είναι σημαντικός παράγοντας».

Η περίπτωση της Credit Suisse, που την περασμένη εβδομάδα κατέβαλε πρόστιμο 2,6 δισ. δολαρίων αποτέλεσε σταθμό στην εκστρατεία των αμερικανικών φορολογικών αρχών κατά των ελβετικών τραπεζών. Συνολικά περίπου 100 ελβετικές τράπεζες και κάπου 43.000 Αμερικανοί φορολογούμενοι έχουν ώς τώρα υποβάλει αίτηση στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αποφύγουν τη δίωξη, δίνοντας λεπτομερείς πληροφορίες. Το αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθεί η θέση της αμερικανικής εφορίας, της IRS, κατά των 13 τραπεζών και ως εκ τούτου αναμένεται να επισπευσθεί η εξέλιξη των υποθέσεών τους. Σύμφωνα με τον Μαρκ Μάθιους, πρώην στέλεχος της IRS, «το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει συγκεκριμένα σχέδια για ορισμένες τράπεζες που μπορούν να δηλώσουν ένοχες χωρίς να καταστραφούν». Οι αμερικανικές αρχές έχουν ήδη υποβάλει μήνυση κατά φορολογούμενων ή στελεχών των τραπεζών Julius Baer και Zuercher Kantonalbank, καθώς και των ελβετικών παραρτημάτων των ισραηλινών τραπεζών Mizrahi Tefahor Bank και Bank Leumi Le-Israel. Οι 13 τράπεζες που αντιμετωπίζουν κατηγορίες διαφέρουν σημαντικά ως προς το μέγεθός τους και το εύρος των δραστηριοτήτων τους. Εξ αυτών μόνον η ελβετική θυγατρική της HSBC δραστηριοποιείται ουσιαστικά στις ΗΠΑ και έχει συμφέρον να έρθει σε διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές ώστε να συνεχίσει τις εκεί δραστηριότητές της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή