Νεκροί δεκάδες αυτονομιστές στο Ντονέτσκ

Νεκροί δεκάδες αυτονομιστές στο Ντονέτσκ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη κατά σειρά ημέρα συνεχίστηκαν χθες οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αυτονομιστών στην περιοχή του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, δίνοντας ένα μέτρο της αποφασιστικότητας του νεοεκλεγμένου προέδρου Πέτρο Ποροσένκο να συντρίψει «μέσα σε ώρες και όχι σε ημέρες» την αποσχιστική εξέγερση, όπως δήλωσε την Κυριακή, αμέσως μετά τη θριαμβευτική εκλογή του.

Μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους σε νοσοκομείο της βιομηχανικής μεγαλούπολης, ο αυτόκλητος πρωθυπουργός της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» δήλωσε ότι τουλάχιστον πενήντα αυτονομιστές έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις της προηγούμενης ημέρας και αναγνώρισε ότι το αεροδρόμιο βρισκόταν υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού. Αλλοι εκπρόσωποι των αυτονομιστών ανέβαζαν τους νεκρούς σε εκατό, προσθέτοντας ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πολλοί άμαχοι. Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν, ωστόσο, στις λεωφόρους που οδηγούν στο αεροδρόμιο, όπου οι φιλορωσικές πολιτοφυλακές ύψωναν καινούργια οδοφράγματα και έφερναν ενισχύσεις. Στην ίδια την πόλη του Ντονέτσκ είχαν αναρτηθεί αφίσες που έδιναν οδηγίες στον πληθυσμό πώς να συμπεριφερθεί σε περίπτωση εισβολής ουκρανικών στρατευμάτων και σε ποια σημεία βρίσκονται τα καταφύγια για τον άμαχο πληθυσμό. Τα σχολεία έμειναν χθες κλειστά και οι εκπρόσωποι των αυτονομιστών συνιστούσαν στους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα, στο Κίεβο, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ υποσχόταν ότι η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» θα συνεχιστεί «μέχρις ότου δεν θα έχει απομείνει ούτε ένας τρομοκράτης» στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές. Η κυβέρνηση του Κιέβου κατήγγειλε τη Μόσχα ότι έστειλε «τρομοκράτες» να περάσουν τα σύνορα και να διεισδύσουν στην περιοχή του Λουγκάνσκ, προσπάθεια την οποία αναχαίτισαν οι δυνάμεις της αστυνομίας συνόρων. Οι κατ’ εξοχήν βιομηχανικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχουν ανακηρύξει μονομερώς την «ανεξαρτησία» τους ύστερα από το δημοψήφισμα που οργάνωσαν οι φιλορώσοι, στις 11 Μαΐου.

Στο μεταξύ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των επιχειρήσεων του ουκρανικού στρατού στην Ανατολική Ουκρανία. Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο Ρώσος ηγέτης «υπογράμμισε την ανάγκη να τερματισθεί αμέσως η εκδικητική εκστρατεία στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και να αρχίσει ειρηνικός διάλογος μεταξύ του Κιέβου και εκπροσώπων των περιοχών», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Τόσο πριν όσο και μετά τις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι θα σεβαστεί την επιλογή του ουκρανικού λαού, κάτι που επανέλαβε χθες και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας προσέθεσε ότι ο νέος ηγέτης της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, θα βρει στο πρόσωπο της Ρωσίας έναν αξιόπιστο εταίρο αν αποκαταστήσει διάλογο με την Ανατολική Ουκρανία, σημείωσε όμως ότι δεν προβλέπεται επί του παρόντος επίσκεψη του Ποροσένκο στη Ρωσία. Από την πλευρά του, ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να ξεκινήσει απευθείας διαβουλεύσεις με τη Ρωσία για την επίλυση της κρίσης. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει: διμερείς συνομιλίες χωρίς την παρουσία των ΗΠΑ και της Ε.Ε. δεν φαίνονται πιθανές κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες», δήλωσε ο Γιατσένιουκ.

Τέλος, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο οποίος έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στην ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε χθες ότι έχει χάσει κάθε επαφή με ομάδα παρατηρητών του διεθνούς οργανισμού, στην περιοχή του Ντονέτσκ. Η ομάδα, η οποία αποτελείται από έναν Εσθονό, έναν Ελβετό, έναν Τούρκο και έναν Δανό, βρισκόταν σε σημείο ελέγχου το βράδυ της Δευτέρας, όταν χάθηκε κάθε επαφή μαζί της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT