Επίλεκτα μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ εκπαιδεύουν Αφρικανούς

Επίλεκτα μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ εκπαιδεύουν Αφρικανούς

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίλεκτες αντιτρομοκρατικές μονάδες συγκροτούν οι ΗΠΑ σε τέσσερις χώρες της Βόρειας και της Δυτικής Αφρικής, που θεωρούνται κρίσιμες για την ανάσχεση της επιρροής της Αλ Κάιντα και των παραφυάδων της στην αφρικανική ήπειρο.

Το άκρως απόρρητο πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται εν μέρει από μυστικά κονδύλια του Πενταγώνου, βρίσκεται υπό την επιχειρησιακή αιγίδα μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και αφορά την εκπαίδευση στρατιωτών σε Λιβύη, Νίγηρα, Μαυριτανία και Μάλι.

Στόχος της Ουάσιγκτον είναι η δημιουργία εγχώριων επίλεκτων αντιτρομοκρατικών μονάδων, ικανών να αντιμετωπίσουν τη δράση οργανώσεων όπως είναι η Μπόκο Χαράμ σε Νιγηρία και Καμερούν.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα εντάσσεται σε μακροχρόνια στρατηγική επέκτασης των αμερικανικών αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στην Αφρική, που χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2001. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Σομαλία, από τη βάση του Τζιμπουτί, έχουν υποστηρίξει αφρικανικές και γαλλικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις τους σε Σομαλία και Μάλι και έχουν ενισχύσει σημαντικά τις διμερείς συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με αφρικανικά κράτη.

Τα νέα σχέδια για την Αφρική προβλέπουν τη δαπάνη 70 εκατ. δολαρίων σε εκπαίδευση, εξοπλισμό διαβιβάσεων και άλλα μέσα, με στόχο τη δημιουργία αντιτρομοκρατικού τάγματος στον Νίγηρα και αντίστοιχης ειδικευμένης μονάδας στη γειτονική Μαυριτανία. Τις φιλοδοξίες του καλείται, όμως, να μετριάσει το Πεντάγωνο, εξαιτίας των ενδημικών οργανωτικών προβλημάτων που πλήττουν τα αφρικανικά κράτη, όπως έδειξε και η πρώτη εμπειρία στη Λιβύη.

Η απόπειρα δημιουργίας αντιτρομοκρατικής μονάδας στη Λιβύη απέτυχε οικτρά τον περασμένο Αύγουστο, όταν μέλη πολιτοφυλακής κατέλαβαν το κέντρο εκπαίδευσης και έκλεψαν το σύνολο του οπλισμού της νεοσύστατης μονάδας.

Πρώην αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ εκτιμά ότι η Λιβύη πρέπει να λειτουργήσει ως δίδαγμα για κάθε μελλοντική εκπαιδευτική αποστολή στην Αφρική: «Το μάθημα είναι ότι απαιτείται πολύ μεγαλύτερη επιτήρηση, ώστε να βεβαιωθούμε ότι τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας τηρούνται κατά γράμμα. Μόνο έτσι θα μπορεί μια τέτοια μονάδα να μην κινδυνεύει από κάθε πολιτοφυλακή».

Σύμφωνα με την έρευνα των αμερικανικών αρχών, η επίθεση εναντίον του κέντρου εκπαίδευσης στη Λιβύη είχε ως κίνητρό της την κλοπή υλικού, ενώ οι επιτιθέμενοι διέθεταν βοήθεια «εκ των έσω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή