Το Κίεβο καταστέλλει την εξέγερση, η Μόσχα ακροβατεί

Το Κίεβο καταστέλλει την εξέγερση, η Μόσχα ακροβατεί

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ μια δυσοίωνη σιωπή απλωνόταν χθες στους δρόμους του Ντονέτσκ, μία ημέρα μετά τη σφοδρή μάχη στο αεροδρόμιο της πόλης, που στοίχισε τη ζωή δεκάδων αυτονομιστών, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υπογράμμιζε εκ νέου την αποφασιστικότητά του να συντρίψει τη φιλορωσική εξέγερση στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

«Δεν θα επιτρέψουμε άλλο σε αυτούς τους τρομοκράτες να απάγουν και να δολοφονούν ανθρώπους. Πρόκειται για πραγματικό πόλεμο εναντίον της χώρας μου», δήλωσε ο θριαμβευτής των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild. Ο Ποροσένκο εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να συζητήσει μαζί του τρόπους σταθεροποίησης της κατάστασης στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης «θα μπορούσε να τερματίσει τη σύγκρουση, αν χρησιμοποιούσε την επιρροή του» στους αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο επαναβεβαίωνε τον «σεβασμό» της Ρωσίας στην εκφρασμένη θέληση του ουκρανικού λαού, ζητώντας ωστόσο να τερματιστούν οι αιματηρές επιχειρήσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία. «Αυτές οι προκλητικές στρατιωτικές επιχειρήσεις οδηγούν σε αδιέξοδο την κατάσταση στη χώρα», δήλωσε ο σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ. Ο Ρώσος αξιωματούχος γνωστοποίησε επίσης ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συζητήσει το ουκρανικό πρόβλημα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 5 Ιουνίου, όταν θα επισκεφθεί τη Γαλλία με αφορμή τον εορτασμό της 70ής επετείου της απόβασης στη Νορμανδία. Θα είναι η πρώτη φορά μετά την έκρηξη της ουκρανικής κρίσης που ο Ρώσος πρόεδρος θα συνομιλήσει, έστω ανεπίσημα, με τους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του Μπαράκ Ομπάμα.

Στο Ντονέτσκ, οι δρόμοι χθες ήταν άδειοι, καθώς οι πολίτες έμειναν στα σπίτια τους με τον φόβο μιας μαζικής επιδρομής των ουκρανικών στρατευμάτων να αιωρείται στην ατμόσφαιρα και να ενισχύεται από τις αλλεπάλληλες πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την πόλη. Τη νεκρική σιωπή ήρθε να διαταράξει μαχητική πορεία περίπου χιλίων ανθρακωρύχων του Ντονέτσκ με συνθήματα εναντίον της αιματηρής επέμβασης και υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής από το Κίεβο.

Το νεκροτομείο της πόλης ήταν γεμάτο με πτώματα, πολλά από τα οποία ήταν διαμελισμένα, γεγονός που πρόδιδε τη χρήση βαρέων όπλων από τον ουκρανικό στρατό. Το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti κατήγγειλε ότι Ουκρανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν, διεθνώς απαγορευμένες, εκρηκτικές σφαίρες. Οι εκπρόσωποι των αυτονομιστών εκτιμούσαν ότι πενήντα πολιτοφύλακες έχασαν τη ζωή τους, ενώ διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέβαζαν τους νεκρούς σε εκατό. Σφοδρούς βομβαρδισμούς από τον ουκρανικό στρατό δέχθηκαν και κατοικημένες περιοχές του Σλαβιάνσκ, ενός άλλου προπύργιου των αυτονομιστών, όπου ένα σχολείο και αρκετά κτίρια υπέστησαν μεγάλες καταστροφές.

Τέλος, ο συνεργαζόμενος με το Κρεμλίνο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ διέψευσε ρεπορτάζ δυτικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία στρατιώτες του μάχονται στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας. Δεν απέκλεισε όμως ιδιώτες να έχουν σπεύσει στην εμπόλεμη ζώνη με δική τους πρωτοβουλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή