Gazprom: Θα ξεπεράσουν τα 5,2 δισ. δολάρια οι οφειλές του Κιέβου στις 7 Ιουνίου

Gazprom: Θα ξεπεράσουν τα 5,2 δισ. δολάρια οι οφειλές του Κιέβου στις 7 Ιουνίου

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα οφείλει από τις 7 Ιουνίου η Ουκρανία στη Ρωσία για το φυσικό αέριο, εάν αυτή δεν καταβάλει μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία οποιοδήποτε ποσό για την αποπληρωμή του χρέους της, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής δημόσιας εταιρείας αερίου Gazprom, ο Αλεξέι Μίλερ.

Η Gazprom υπολογίζει ότι η Ουκρανία οφείλει πλέον περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και απειλεί να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα εάν αυτή δεν προπληρώσει μέχρι τις 2 Ιουνίου το ποσό για την προμήθεια του αερίου που πρόκειται να καταναλώσει τον επόμενο μήνα.

Ο Μίλερ ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η Ουκρανία θα καταναλώσει περίπου 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου συνολικά τον Μάιο, αυξάνοντας το χρέος της Ουκρανίας κατά 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Επομένως, μέχρι τις 7 Ιουνίου, οι οφειλές της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο θα υπερβεί τα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο Μίλερ στον Πούτιν, επαναλαμβάνοντας ότι η Gazprom εμμένει στη θέση της ότι θα παρέχει στην Ουκρανία μόνο το αέριο που πληρώνει το Κίεβο.

Ο Πούτιν απάντησε ότι ευελπιστεί «πως η κατάσταση δεν θα φτάσει στο σημείο όπου η χώρα θα πρέπει να προπληρώνει».

Η Ουκρανία επιδιώκει τη μεταβολή των όρων του συμβολαίου του 2009, το οποίο υποχρεώνει το Κίεβο να αγοράζει συγκεκριμένη ποσότητα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είτε το χρειάζεται είτε όχι, στην τιμή των 485 δολαρίων ανά χίλια κυβικά μέτρα – την υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη.

Η Ρωσία μείωσε την τιμή του φυσικού αερίου στα 268,5 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα αφού ο τέως πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του 2013, ωστόσο η τιμή αυξήθηκε και πάλι μετά την αποπομπή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT