Κέρδη 181 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας

Κέρδη 181 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο παρουσίασε η Εθνική Τράπεζα, αποτυπώνοντας την αισθητή βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος αλλά και την αποτελεσματική τοποθέτηση του ομίλου. Σε ενοποιημένο επίπεδο η ΕΤΕ παρουσίασε καθαρά κέρδη 181 εκατ. ευρώ έναντι 27 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 (+570%). Παράλληλα αισθητά βελτιωμένη ήταν η εικόνα του ομίλου τόσο σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα όσο και την ποιότητα χαρτοφυλακίου και την κεφαλαιακή βάση.

Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, η ανάκαμψη των επιτοκιακών εσόδων, η περιστολή των δαπανών και η πτωτική πορεία των νέων καθυστερήσεων ήταν τα στοιχεία που έκαναν τη διαφορά στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό, η Finansbank επιβεβαίωσε για άλλη μια περίοδο την εξαιρετική της κατάσταση, επιτυγχάνοντας υψηλή κερδοφορία (63 εκατ. ευρώ) υπερδιπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν στο πρώτο τρίμηνο στην Τουρκία αλλά και ευρύτερα στις αναδυόμενες αγορές. Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η ΕΤΕ πέτυχε μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 16%, απόρροια τόσο της επιτυχούς έκβασης της εθελουσίας εξόδου (δαπάνες προσωπικού μειωμένες 19% σε ετήσια βάση) όσο και των συνεχών ενεργειών περιστολής γενικών δαπανών και αποσβέσεων (-11% σε ετήσια βάση). Θετικά επηρέασε η συνεχιζόμενη μείωση των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια (-17% σε ετήσια βάση αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μείωσης του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών. Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο οι νέες καθυστερήσεις ανήλθαν στα 312 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 6% σε τριμηνιαία βάση και -32% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 28,4%, ενώ ο δείκτης κάλυψής τους από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 56%, από τα υψηλότερα της αγοράς. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 15% ετησίως, στα 45,9 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 5% στο α΄ τρίμηνο, ενώ οι χορηγήσεις πριν από την αφαίρεση των προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 46,0 δισ. ευρώ, +4% σε ετήσια βάση, λόγω της αύξησης των χορηγήσεων προς μεγάλες επιχειρήσεις κατά 9% ετησίως.

Με αφορμή τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, δήλωσε: «O όμιλός μας αντιμετώπισε επιτυχώς τις προκλήσεις κατά τα ιδιαίτερα δύσκολα έτη της δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα μας, ανταποκρινόμενος δυναμικά στις περιστάσεις, θωρακίζοντας αποτελεσματικά το ενεργητικό του και ενδυναμώνοντας τον ιδιωτικό του χαρακτήρα. Η επιτυχής αύξηση κεφαλαίου, που έλαβε χώρα εντός του Μαΐου, αποτέλεσε ορόσημο στην προσπάθεια να θέσουμε την Εθνική μεταξύ των πλέον εύρωστων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ανθεκτικότητα των πηγών κερδοφορίας του ομίλου επιβεβαίωσε για ακόμη ένα τρίμηνο τις στρατηγικές μας επιλογές, για μια ΕΤΕ δυνατή και αποτελεσματική. Η δε μοναδική, μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ρευστότητά της μπορεί να στηρίξει αποφασιστικά τα σταθερά βήματα της Ελλάδας προς την ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας τον πρωταρχικό της ρόλο ως χρηματοδότη της ελληνικής οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή