Το επικερδές ρίσκο του Πρεμ Γουάτσα

Το επικερδές ρίσκο του Πρεμ Γουάτσα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 300 στελέχη της Eurobank θα μιλήσει σήμερα ο επικεφαλής της Fairfax κ. Πρεμ Γουάτσα. Η Fairfax είναι μεγαλομέτοχος της τράπεζας και όχι μόνο. Ο ινδικής καταγωγής Καναδός και το fund του, με χαρτοφυλάκιο 36 δισ. δολαρίων ήταν από τους ελάχιστους που δεν «έπαιξαν» στην καταστροφή της Ελλάδας και απέκτησαν στρατηγικές συμμετοχές σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις όπως η Eurobank Properties, ο Μυτιληναίος, η Jumbo, ο Σαράντης και η Praktiker Hellas. Ο κ. Γουάτσα που έφυγε από την Ινδία για τον Καναδά σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του πουλώντας κλιματιστικά, είναι οπαδός του δόγματος «επένδυσε τη στιγμή της μέγιστης απαισιοδοξίας». Αυτό ακριβώς έκανε και στην Ελλάδα. Αγόρασε το 15% σχεδόν της Eurobank Properties τον Αύγουστο του 2012, πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι των διαφόρων σχεδίων εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Θαλάσσιες τάφρους που φθάνουν ή και ξεπερνούν τα 1.000 μέτρα νοτίως της Πελοποννήσου θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες που θα αναλάβουν την υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα όταν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός από τη ΔΕΗ. Προς το παρόν, στο έργο που ήδη δημοπρατήθηκε και ξεκινά για την υποθαλάσσια σύνδεση των Κυκλάδων τα βάθη δεν ξεπερνούν τα 300 μέτρα. Η διεθνής πρακτική αναφέρει ότι οι εταιρείες επιλέγουν να τοποθετούν το υποθαλάσσιο καλώδιο περιμετρικά των τάφρων και κάνοντας παράκαμψη, ενώ βυθίζουν το καλώδιο για να αποφευχθεί το ξήλωμά του από τις άγκυρες των πλοίων. Ολες οι ενέργειες γίνονται μέσω ρομποτικής τεχνολογίας.

Tα… βάρη του ενιαίου φόρου

Αυξημένη φορολογία της τάξεως του 25% προβλέπει ότι θα καταβάλει κατά το 2014, η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με την εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, το συνολικό ποσό αναμένεται να αγγίξει το 1 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται στην επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος αντικαθιστά το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ). Σημειωτέον ότι ο νέος φόρος συνδυάζεται και με πρόσθετο φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ), σε περίπτωση που η συνολική ακίνητη περιουσία του εκάστοτε ιδιοκτήτη ξεπερνά τις 300.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας. Ενας ακόμα λόγος είναι και η επέκταση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας με το πακέτο των 14 ακινήτων του Δημοσίου που απέκτησε από το ΤΑΙΠΕΔ.

Κινδυνεύει με πρόστιμο μαμούθ η BNB Paribas

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης πιέζει ώστε να επιβληθεί πρόστιμο άνω των 10 δισ. δολαρίων στη γαλλική τράπεζα BNP Paribas για την κατηγορία ότι επί χρόνια παραβίαζε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν και άλλων χωρών, μεταδίδει η εφημερίδα Wall Street Journal. Εφόσον επιβεβαιωθεί το πρόστιμο σε μερικές εβδομάδες από σήμερα, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν επιβληθεί ποτέ σε τράπεζα. Επίσης οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν κατά πόσο θ’ αφαιρεθεί, προσωρινά, η δυνατότητα της BNP Paribas να μεταφέρει χρήματα εντός και εκτός των ΗΠΑ.

Οι ευθύνες αποκτούν πλέον υποκείμενο

Παρά το γεγονός ότι ο εκσυγχρονισμός του κράτους, αποτέλεσε την επωδό όλων των κυβερνήσεων, δεν είχε φτάσει μέχρι σήμερα στον… υπόλογο, το πρόσωπο δηλαδή που είχε την ευθύνη για πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Πίσω από τον υπόλογο δεν ήταν παρά ένα φυσικό πρόσωπο, μορφωτικού επιπέδου δευτεροβάθμιας συνήθως εκπαίδευσης, που είχε αρμοδιότητα τις πληρωμές για εκτέλεση δημοσίων έργων. Η πρόβλεψη για το μορφωτικό επίπεδο του υπολόγου δεν ήταν πάντα τυχαία, αφού όπως πληροφορούμαστε, εξυπηρετούσε στο να τον απαλλάσσει… λόγω άγνοιας, από ενδεχόμενες ευθύνες σε περίπτωση παρατυπιών. Η κατάργηση του υπόλογου προβλέπεται στο νομοσχέδιο «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας – δημόσιο λογιστικό» που είναι προς ψήφιση στη Βουλή, που ορίζει ότι οι πληρωμές θα γίνονται πλέον από την αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή