Απεβίωσε ο ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος

Απεβίωσε ο ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απεβίωσε χθες σε ηλικία 82 ετών ο ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός ΓΕΝ από το 1986 έως το 1989 και διοικητής της ΕΥΠ από το 1993 έως το 1996, ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Λεωνίδας Βασιλικόπουλος γεννήθηκε το 1932. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1954 και αποστρατεύθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό το 1966, επειδή παντρεύτηκε τη Νότα Ηλιοπούλου, κόρη πρώην βουλευτή της Αριστεράς.

Στη διάρκεια της δικτατορίας έλαβε ενεργό μέρος στην Αντίσταση ως στέλεχος των οργανώσεων «Φιλική Εταιρεία» και «Ελεύθεροι Ελληνες». Στο ενεργητικό του κατεγράφησαν τότε βομβιστικές επιθέσεις, αλλά και η συμμετοχή του στο Κίνημα του Ναυτικού. Για τη δράση του αυτή συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Το 1974 ο Βασιλικόπουλος επανήλθε στο Πολεμικό Ναυτικό, όπου έφτασε ώς το αξίωμα του Αρχηγού του Στόλου. Στις 22 Δεκεμβρίου 1986 επελέγη από το ΚΥΣΕΑ στη θέση του Αρχηγού ΓΕΝ και παρέμεινε επικεφαλής του Ναυτικού έως τις 17 Ιουλίου 1989. Στο ενεργητικό του χρεώνονται οι επιτυχημένοι χειρισμοί του τον Μάρτιο του 1987, όταν η αποτελεσματική κινητοποίηση του Ναυτικού ματαίωσε τις πετρελαϊκές έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Χόρα» στο Αιγαίο.

Ο Λεωνίδας Βασιλικόπουλος αποστρατεύθηκε το καλοκαίρι του 1989. Τον Οκτώβριο του 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου του εμπιστεύθηκε τη διοίκηση της ΕΥΠ, η οποία επί των ημερών του ανέπτυξε ισχυρό δίκτυο πληροφοριών, δράση στα Βαλκάνια και συνεργασία με τις κυπριακές υπηρεσίες. Στη θέση αυτή παρέμεινε έως το 1966, καθώς μετά την κρίση των Ιμίων αποστρατεύθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT