Εμπλοκή στην Πορτογαλία από την απόφαση για αντισυνταγματικά μέτρα λιτότητας

Εμπλοκή στην Πορτογαλία από την απόφαση για αντισυνταγματικά μέτρα λιτότητας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για έκτη φορά από την αρχή του Μνημονίου πορτογαλικό συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ότι μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό είναι αντισυνταγματικά, αναγκάζοντας έτσι την κυβέρνηση να αναζητεί νέους τρόπους ώστε να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που δημιουργήθηκε, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ. Η είδηση της απόρριψης, ως αντισυνταγματικών, μέτρων όπως η περικοπή μισθών κατά 2% έως 12% στον δημόσιο τομέα και της περικοπής επιδομάτων χηρείας και ανεργίας, αλλά και συντάξεων, σίγουρα αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Πέντρο Πάσος Κοέλιο, πιθανώς και για την πλειοψηφία των Πορτογάλων φορολογουμένων που θα κληθούν να καλύψουν το κενό που προκλήθηκε.

Το συνταγματικό δικαστήριο χαρακτήρισε «υπερβολική» τη μείωση μισθών μεταξύ 2% και 12% με το επιχείρημα ότι παραβιάζουν το συνταγματικό δικαίωμα της ισότητας και διέταξε την ανάκληση των περικοπών από την 1η Ιουνίου. Το προηγούμενο Σάββατο, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Κοέλιο εξέφρασε την ενόχλησή του για τη δικαστική απόφαση λέγοντας ότι «ανησυχεί βαθύτατα» για τις περιπλοκές που αυτή προκαλεί και ότι δεν θα επιτρέψει σε «αποφάσεις που φαντάζουν ακατανόητες» να θέσουν σε κίνδυνο την πορεία της χώρας μετά την έξοδο από το Μνημόνιο. Η πρώτη επίπτωση από τη δικαστική απόφαση είναι ότι θα καθυστερήσει η καταβολή της τελευταίας δόσης του Μνημονίου, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, μέχρι η κυβέρνηση να αποφασίσει από πού θα καλυφθεί το κενό των 700 εκατ. ευρώ.

Δεύτερη επίπτωση είναι ότι πιθανότατα οι Πορτογάλοι θα κληθούν να πληρώνουν υψηλότερο ΦΠΑ προκειμένου να καλυφθεί το κενό. Εναλλακτική λύση είναι η αύξηση ειδικής εισφοράς που επιβάλλεται στα δώρα των μισθωτών (και οι Πορτογάλοι λαμβάνουν δώρο αδείας και Χριστουγέννων). Σε διαφορετική περίπτωση, κάποιος άλλος, έμμεσος πιθανότατα, φόρος θα βρεθεί ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 4,9% του ΑΕΠ το 2013 στο 4% το 2014 και στο 2,5% το 2015. Μάλιστα, οι Πορτογάλοι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που το συνταγματικό δικαστήριο δεν ζήτησε και την αναδρομική αποκατάσταση της μείωσης του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων από την αρχή του έτους, πράγμα που θα προσέθετε ακόμη 500 εκατ. ευρώ στον «λογαριασμό».

Μια τρίτη επίπτωση της δικαστικής απόφασης είναι ότι η απόδοση των πορτογαλικών 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 3,69% το πρωί της Δευτέρας και μέχρι το απόγευμα είχε πέσει στο 3,66% από 3,63% την προηγούμενη Παρασκευή. «Η δικαστική απόφαση δεν θα εκτροχιάσει τη δημοσιονομική πρόοδο της Πορτογαλίας, ωστόσο προκάλεσε ένα βραχυπρόθεσμο εμπόδιο το οποίο θα πρέπει να υπερπηδηθεί», σχολίασε στο Reuters ο κ. Πάμπλο Σαραγόσα, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής στην τράπεζα BBVA. Η ανάγκη για επιβολή νέων φόρων σίγουρα αποτελεί πρόβλημα για τα δύο κεντροδεξιά κόμματα της πορτογαλικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι στις ευρωεκλογές συγκέντρωσαν λιγότερο από 28% και τα δύο μαζί, το χαμηλότερο ποσοστό που έχουν λάβει ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή