Γράμματα Aναγνωστών

Ανασχηματισμός

Κύριε διευθυντά

Η κυβέρνηση των δύο κομμάτων, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, έχει μερικούς πολύ καλούς υπουργούς, π.χ. Δένδιας, Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Στουρνάρας, Γεωργιάδης. Οι υπόλοιποι είναι μέτριοι, άσχετοι ή τελείως ανίκανοι. Ο κ. Αρβανιτόπουλος και ο αναπληρωτής του ανήκουν στην τελευταία κατηγορία.

Το 2011 το νομοσχέδιο της υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου για τη μεταρρύθμιση και εξυγίανση της Ανωτάτης Παιδείας, παρά τη λυσσαλέα αντίδραση της πλειοψηφίας των πρυτάνεων, προέδρων σχολών και κοσμητόρων, ψηφίστηκε από τα 4/5 της Βουλής και έγινε νόμος του κράτους, ο καλύτερος νόμος της περασμένης τριακονταετίας. Η κατάργηση του ασύλου και του δικαιώματος των χουλιγκάνων φοιτητοπατέρων να εκλέγουν πρυτάνεις, προέδρους και κοσμήτορες (το 40% των εκλογέων βάσει του νόμου του 1982 ήταν φοιτητές!) είναι από τις πιο σημαντικές διατάξεις του νέου νόμου. Αναπτερώθηκε η ελπίδα ότι στο μέλλον θα έχουμε ακαδημαϊκά ιδρύματα που ταιριάζουν σε κράτος της Ευρώπης αντί για «άντρα συμμοριών» (χαρακτηρισμός Γ. Καμίνη, δημάρχου Αθηναίων) και σταύλους του Αυγείου. Επιπλέον, τον Οκτώβριο 2012 θα είχε τερματιστεί η θητεία όλων των πρυτάνεων, προέδρων και κοσμητόρων, δηλαδή τα ιδρύματα θα είχαν απαλλαγεί από τους κ. Μυλόπουλο, Πελεγρίνη, Παπαθεοδώρου και άλλους υποστηρικτές της φοιτητικής τρομοκρατίας.

Η υπουργοποίηση του κ. Μπαμπινιώτη (υπουργός Παιδείας για μερικές εβδομάδες στην κυβέρνηση Παπαδήμου) έδωσε φτερά στο διεφθαρμένο πανεπιστημιακό κατεστημένο. Ο κ. Μπαμπινιώτης, σύμμαχος της μαφίας πρυτάνεων – κοσμητόρων, υποσχέθηκε διαπραγματεύσεις, βελτιώσεις και παραμονή στους θώκους πέραν του προβλεπομένου υπό του νόμου ορίου, δηλαδή «ξεδόντιασμα» του νόμου. Η προσπάθεια του υπουργού απέτυχε λόγω της ακαριαίας αντιδράσεως των αναγνωστών του αθηναϊκού Tύπου. Το 90% και πλέον των επιστολών ήταν εναντίον του.

Ο,τι δεν κατάφερε ο κ. Μπαμπινιώτης το πέτυχε ο νεοδημοκράτης υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος, για λόγους που μόνον ο ίδιος μπορεί να γνωρίζει, αποφάσισε να επιτρέψει στους δολιοφθορείς των ανωτάτων ιδρυμάτων να εξαντλήσουν τη θητεία τους. Η συνέχεια είναι γνωστή. Τα πανεπιστήμια, προς μεγάλη αγαλλίαση του κ. Τσίπρα, εξακολουθούν να τρομοκρατούνται από συμμορίες φοιτητών, κουκουλοφόρους και πάσης φύσεως αναρχικούς (ο κ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία θα καταργήσει τον νόμο Διαμαντοπούλου).

Κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Aντιπρόεδρε της κυβερνήσεως, αν πράγματι έχετε πάρει το μήνυμα των εκλογών, τότε πρέπει να μας απαλλάξετε από τον κ. Αρβανιτόπουλο, καθώς και από πολλούς άλλους ομοίους του.

Το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της χώρας είναι η παντελής έλλειψη Παιδείας.

Bασιλης Δουμας

Tο κίνημα του Nαυτικού

Κύριε διευθυντά

Στις 19 Μαΐου, μέσα στο πλαίσιο του ετήσιου εορτασμού της επετείου του κινήματος του Ναυτικού (Μάιος του 1973), έγινε στη μαρίνα του Φλοίσβου, όπου ελλιμενίζεται το θρυλικό αντιτορπιλικό (Α/Τ ΒΕΛΟΣ) ως μουσείο και μνημείο του αντιδικτατορικού αγώνος, μια σεμνή τελετή στην οποίαν παρευρέθησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, η δημοτική αρχή του Π. Φαλήρου (ο επανεκλεγείς δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης), επίτιμοι αρχηγοί και απόστρατοι. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επίτιμος αρχηγός Στόλου, ναύαρχος Γρ. Δεμέστιχας, ο οποίος ανεφέρθη στη σημασία του κινήματος για την επαναφορά της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Αισθητή ήταν η απουσία του ναυάρχου Νίκου Παππά (απεβίωσε πέρυσι), ο οποίος ως αντιπλοίαρχος ήταν ο κυβερνήτης του «Α/Τ ΒΕΛΟΣ», που μαζί με το γενναίο και δημοκρατικό πλήρωμά του κατάφερε το κύριο χτύπημα στη στρατιωτική χούντα.

Το «Α/Τ ΒΕΛΟΣ» τον Μάιο του 1973, ευρισκόμενο σε νατοϊκή άσκηση, μετά την προδοτική ειδοποίηση της χούντας για το επικείμενο κίνημα του Ναυτικού, αποφάσισε να επαναστατήσει εις ένδειξιν όχι μόνον συμπαράστασης στο κίνημα, αλλά και για να δείξει ότι οι Ε.Δ. της Ελλάδος δεν συμφωνούσαν στην πλειονότητά τους με αυτούς που είχαν καταλάβει βίαια την εξουσία. Hταν μια διεθνής καταγγελία ότι οι Ε.Δ. ποτέ δεν είχαν υποστηρίξει τη χούντα και τα σχέδιά της.

Το κίνημα του Μάη του 1973 αφύπνισε τη διεθνή συνείδηση και κατέδειξε την ελληνική πραγματικότητα. Παρά την αποτυχία του κινήματος, που προδόθηκε, ο βασικός σκοπός του είχε επιτευχθεί γιατί αποτέλεσε την αρχή του τέλους της δικτατορίας.

Η ηρωική κίνηση του «ΒΕΛΟΣ» συνέβαλε πολύ σε αυτή την επιτυχία και θεωρείται ότι ήταν η πιο αποστομωτική απάντηση στις προδοτικές ενέργειες των συνταγματαρχών που τα αποτελέσματά τους τα βιώνει ακόμη η βασανισμένη Κύπρος. Αυτά τα ολίγα για όλους αυτούς που, ξεχνώντας τους αγώνες και τις θυσίες που έκανε ο λαός μας για την ελευθερία και τη Δημοκρατία για την πάλη του κατά του ναζισμού και των απολυταρχικών συστημάτων, παρουσιάζονται νοσταλγοί τέτοιων καταστάσεων.

Παναγιωτης Καραμανωλης – Αντιναύαρχος (ε.α.)

Tαχύτητες Iντερνετ

Kύριε διευθυντά

Mε αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση άρθρου με τίτλο «Mε πολύ χαμηλές ταχύτητες “σερφάρουν” οι Eλληνες χρήστες του Iντερνετ (εφ. «Kαθημερινή», φύλλο 14/5/2014, σελ. 17), υπογεγραμμένο από τον δημοσιογράφο κ. Bαγγέλη Mανδραβέλη, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα εξής:

H εφαρμογή της ιδιωτικής εταιρείας OOKLA που επικαλείται το παραπάνω άρθρο ως πηγή στοιχείων, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη να μετρήσει την ταχύτητα με την οποία επικοινωνεί ο υπολογιστής του με τους εξυπηρετητές (servers) της OOKLA σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το όριο ταχύτητας που έχει το πακέτο διαδρομής του χρήστη με τον πάροχο ευρυζωνικών υπηρεσιών και χωρίς η μέτρηση αυτή να αντικατοπτρίζει την πραγματική εμπειρία που έχει ο χρήστης όταν περιηγείται στο Διαδίκτυο. Για τη σφαιρικότερη ενημέρωσή σας και σε συνέχεια του ρεπορτάζ που πραγματοποιήθηκε, σας παραπέμπουμε στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Eλέγχου Eπικοινωνίας (ΣEE), όπου γίνεται ξεκάθαρο ότι ο τρόπος μέτρησης που ακολουθεί η συγκεκριμένη εφαρμογή «δεν μπορεί να εξασφαλίσει την εξαγωγή ασφαλών, συγκριτικών συμπερασμάτων ως προς την ενδεχόμενη υπεροχή ενός δικτύου έναντι των υπολοίπων». Mάλιστα, για τον  λόγο αυτό, διεκόπη από τον συγκεκριμένο φορέα (ΣEE) και η πρόσφατη τηλεοπτική επικοινωνιακή εκστρατεία της Cosmote, η οποία επίσης επικαλούνταν τη συγκεκριμένη πηγή.

H δημοσίευση συγκριτικών στοιχείων και η αξιολόγηση δικτύων παρόχων μέσω μετρήσεων είναι μία πολύ σοβαρή και κρίσιμη διαδικασία με άμεσο αντίκτυπο στην εικόνα των εταιρειών. Σε αυτό το πλαίσιο και εφόσον το άρθρο δημοσιεύεται σε έναν από τους εγκυρότερους και ιστορικότερους τίτλους εφημερίδων, με μεγάλη κυκλοφορία, θα προτείναμε να αξιοποιείται από τους συντάκτες η επίσημη και ουδέτερη εθνική πηγή για πληροφορίες τέτοιου είδους, συγκεκριμένα η Eθνική Eπιτροπή Tηλεπικοινωνιών και Tαχυδρομείων (EET&T), ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη και ανεξάρτητη συγκριτική παράθεση δεδομένων. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, θα παρακαλούσαμε και για σχετική επανόρθωση σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας.

Mαρινα Nικολαου – Διευθύντρια Mάρκετινγκ και Eπικοινωνίας Cyta Eλλάδος

Hλιας Hλιοπουλος – Διευθυντής Διαχείρισης Tεχνολογίας Cyta Eλλάδος

Ο Γρηγόριος Μαρασλής

Κύριε διευθυντά

Σε συνέχεια και συμπληρωματικά στα όσα έγραψε ο κ. Αντώνης Ν. Βενέτης για τον «Ελληνα δήμαρχο της Οδησσού» («Καθημερινή» 29-5-2014), αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο ευεργέτης Γρηγόριος Μαρασλής συνέβαλε οικονομικά και ηθικά στην αναβάθμιση των οικονομικών και εμπορικών σπουδών στη χώρα μας. Πράγματι, στις ανύπαρκτες έως τότε σπουδές στη χώρα μας, ο Γρηγόριος Μαρασλής συνέδεσε το όνομά του με την ίδρυση της Ανωτάτης Σχολής Εμπορικών Σπουδών (1920), της εξελιχθείσης και μετονομασθείσης σε Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (1926), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1989), καταλιπών στη διαθήκη του ένα σημαντικό ποσό ως κληροδότημα. 

Προτομή του Μαρασλή κοσμεί τον προαύλιο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπενθυμίζει στους διδάσκοντες και σπουδαστές τη συμβολή του αφανούς αυτού μεγάλου Ελληνος ευεργέτου.

Χρηστος Π. Μπαλογλου – Αμαρούσιον

Το Πέραμα

Κύριε διευθυντά

«ΗΟικονομική Καθημερινή» αφιέρωσε ολόκληρη σελίδα στα χάλια του Περάματος. Η αιτία γνωστή, αλλά πουθενά δεν πρόσεξα να αναφέρεται, ότι δηλαδή την εποχή που υπήρχαν 15, 20, 30 πλοία συγχρόνως για επισκευή, τα σωματεία έκαναν το παν για να τα διώξουν, με τις πιο απίθανες, ξαφνικές, εξωφρενικές απαιτήσεις, στάσεις, απεργίες, κ.τλ., δήθεν για το καλό των εργατών. Αποτέλεσμα η ανεργία, διότι οι εφοπλιστές δεν είναι αφελείς να στείλουν τα πλοία τους εκεί όπου δεν υπάρχει καλό εργατικό κλίμα, ανταγωνιστικές τιμές και εγγυημένη ημερομηνία παράδοσης. Και όχι μόνο η ανεργία, αλλά είναι τραγικό να βλέπει κανείς όλες αυτές τις εγκαταστάσεις, μηχανουργεία κ.τλ. να σκουριάζουν, και τις δουλειές να τις έχουν πάρει ως γνωστόν οι Τούρκοι.

Και διάβασα ότι κατέβαιναν 7 παρατάξεις για τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες βέβαια πρότειναν διάφορα η καθεμιά. Καμία όμως δεν προτείνει το πασιφανές, ότι εάν πράγματι όλες θέλουν το καλό των εργατών, και του Περάματος, θα έπρεπε να καθίσουν όλες μαζί σε ένα τραπέζι, μαζί τα σωματεία, μαζί και οι εργοστασιάρχες, και με φιλικό πνεύμα να συμφωνήσουν στο τι είναι πιο σωστό, πιο εύκολο και πιο άμεσο να γίνει. Ξεχνώντας προς στιγμή τις πολιτικές διαφορές τους. Η περίπτωση είναι μικρογραφία του τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα, την οποία δυστυχώς κανένας δεν βάζει μπροστά από τα προσωπικά του συμφέροντα. Τι κρίμα! Δεν θα μάθουμε ποτέ ότι «ένα χαμόγελο καταφέρνει πιο πολλά από έναν οπλισμένο άνδρα», όπως έλεγε ο Ναπολέων.

Αλεξανδρος Μπεζης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT