Καλύτερα αμειβόμενοι οι τραπεζίτες των ΗΠΑ από τους Ευρωπαίους

Καλύτερα αμειβόμενοι οι τραπεζίτες των ΗΠΑ από τους Ευρωπαίους

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά στην πρωτοπορία βρίσκονται οι Αμερικανοί τραπεζίτες ως προς τις ετήσιες αμοιβές του 2013, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντίστοιχες των Ευρωπαίων συναδέλφων τους κυρίως λόγω του επιβληθέντος ανώτατου ορίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών και συμβούλων, Equilar, που δημοσίευσαν οι Financial Times για 15 διεθνείς ομίλους, ο πιο πλουσιοπάροχα αμειβόμενος είναι ο Λόιντ Μπλανκφάιν της Goldman Sachs με σχεδόν 20 εκατ. δολάρια. Αυτό μπορεί να συγκριθεί με τις χαμηλότερες αποδοχές του Ρος Μακιούαν της RBS με τα σχεδόν 4 εκατ. δολάρια, όταν ο υψηλότερα αμειβόμενος στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο είναι ο Στιούαρτ Γκιούλιβερ της HSBC με 12,55 εκατ. δολάρια. Η κατά μέσο όρο αύξηση στις αμοιβές των επικεφαλής των τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού φθάνει το 10% το 2013 και η μέση αμοιβή φθάνει τα 13 εκατ. δολάρια. Αυτή η εξέλιξη παρατηρείται, αν και καταβλήθησαν υψηλότατα πρόστιμα από τις δεκαπέντε τράπεζες, που συμμετείχαν στην έρευνα, ύψους 48 δισ. δολαρίων λόγω παρατυπιών στις συναλλαγές σε χρεόγραφα εν συγκρίσει με τα 30 δισ.δολάρια σε πρόστιμα για το 2012.

Ειδικά στις ΗΠΑ το 2013 παρατηρήθηκε στον χρηματοπιστωτικό κλάδο αύξηση στα καθαρά κέρδη της τάξεως του 46% κατά μέσο όρο, ενώ ιδιαίτερα δυναμική ήταν και η απόδοση των μετοχών τους. Ο δείκτης KBW για τις μετοχές των τραπεζών στις ΗΠΑ το 2013 ανήλθε 35% εν συγκρίσει με το 30% του δείκτη S&P 500 για το 2013. Στη Γηραιά ήπειρο ο αντίστοιχος κλαδικός δείκτης Eurofirst 300 ενισχύθηκε 18,1%. Βασικός λόγος των παχυλών αποδοχών στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού ήταν ότι ενισχύθηκαν και τα μπόνους των τραπεζιτών εκεί. «Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές αγορές όσον αφορά τους όρους αποζημίωσης των υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών» επισημαίνει στους Financial Times ο Τομ Γκόσλινγκ, ειδικός για θέματα αμοιβών της PwC. Κατά τους αναλυτές, το χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων και των Αμερικανών τραπεζιτών αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω. Ο ένας λόγος είναι ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες διακόπτουν τις δραστηριότητές τους στην επενδυτική τραπεζική, η οποία τους απέφερε και τα υψηλότερα έσοδα, και ο δεύτερος ότι η επιβολή ανώτατου ορίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση οδηγεί πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο να μειώσουν τις αμοιβές της διοίκησης. Είναι αξιοσημείωτο πως ακόμα και ο Τζέιμι Ντάιμον της JP Morgan, ένας από τους χαμηλότερα αμειβόμενους Αμερικανούς τραπεζίτες, έλαβε πέρυσι 11,8 εκατ. δολάρια, δηλαδή ποσόν αυξημένο κατά 37% από το αντίστοιχο του 2012. Στην περίπτωση της Ευρώπης, εκείνοι οι οποίοι είχαν τις υψηλότερες εισοδηματικές αυξήσεις το 2013 ήταν οι επικεφαλής των Credit Agricole, Ζαν-Πολ Σιφλέ, και Credit Suisse, Μπράντι Ντάγκαν, με ποσοστό 43% και 28% αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT