Υψηλότερη των προσδοκιών η ανάπτυξη στην Αυστραλία, στο 3,5%

Υψηλότερη των προσδοκιών η ανάπτυξη στην Αυστραλία, στο 3,5%

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερος του αναμενόμενου ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της αυστραλιανής οικονομίας το Α' τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η κρατική Στατιστική Υπηρεσία.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανήλθε στο 1,1% και σε ετήσια βάση έφθασε στο 3,5% ενώ οι αναλυτές πρόβλεπαν η αύξηση να μην ξεπεράσει το 3,2%.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (Reserve Bank) διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2,5%, εκτιμώντας ότι η αυστραλιανή οικονομική ανάκαμψη παραμένει υποτονική.

Πάντως οι εξαγωγές παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση και οι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν στο ορατό μέλλον να αυξηθούν και τα επιτόκια αν συνεχιστεί η τάση αυτή.

«Έχουν κάνει την εμφάνισή τους ενδείξεις βελτίωσης των επενδυτικών προθέσεων σε ορισμένους άλλους κλάδους, αλλά αυτά τα σχέδια παραμένουν δειλά, καθώς οι επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερα στοιχεία βελτίωσης των συνθηκών προτού προχωρήσουν σε σημαντική διεύρυνση» αναφέρει ο διοικητής Γλέν Στήβενς, (Glenn Stevens) σε κείμενο που συνοδεύει την απόφαση.

Η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια οκτώ φορές από το Νοέμβριο του 2011, προσπαθώντας να τροφοδοτήσει τους εγχώριους κλάδους της οικονομίας, όπως οι πωλήσεις λιανικής, καθώς η άνθιση του κλάδου εξόρυξης που έχει ενισχύσει την ανάπτυξη για πάνω από μια δεκαετία, επιβραδύνεται.

Στο μεταξύ, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε στην Αυστραλία σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση στα 5,67 δισ. δολάρια Αυστραλίας στο α΄ τρίμηνο του 2014, καθώς οι εξαγωγές από τον κλάδο εξόρυξης αναπτύχθηκαν ισχυρά, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Ουσιαστικά πρόκειται για το χαμηλότερο έλλειμμα από το 2000 που έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σίδνεϊ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT