Αρχισαν έρευνες στη Γερμανία για την NSA

Αρχισαν έρευνες στη Γερμανία για την NSA

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας, Χάραλντ Ράνγκε, άρχισε χθες έρευνες με αντικείμενο την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Το ξεχωριστό ζήτημα της παρακολούθησης των επικοινωνιών εκατομμυρίων Γερμανών πολιτών δεν αποτελεί, στην παρούσα φάση, αντικείμενο των ερευνών, ενώ αβέβαιο παραμένει αν θα καταθέσει στη γερμανική Δικαιοσύνη ο μάρτυρας-κλειδί, ο οποίος έφερε στο φως την υπόθεση: o Αμερικανός Εντουαρντ Σνόουντεν.

«Εκτεταμένες προκαταρκτικές έρευνες απέδωσαν επαρκή στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία άγνωστοι συνεργάτες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών φέρεται να παρακολουθούσαν ένα κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ», ανέφερε η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Σε ό,τι αφορά τη «γιγάντια παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων του γερμανικού πληθυσμού», τόσο από τις αμερικανικές όσο και από τις βρετανικές υπηρεσίες, ο εισαγγελέας Ράνγκε ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές έρευνες συνεχίζονται.

Επειτα από μήνες ερευνών, οι οποίες έδειχναν να μην οδηγούν πουθενά, ο εισαγγελέας Ράνγκε εκλήθη χθες να καταθέσει στην επιτροπή Δικαιοσύνης της γερμανικής Βουλής. Ενώπιον της επιτροπής, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας ανακοίνωσε την έναρξη των ερευνών.

Η δικαστική διερεύνηση μιας υπόθεσης στην οποία εμπλέκονται αξιωματούχοι της πανίσχυρης NSA, της βρετανικής GCHQ, και η οποία έχει ενδεχόμενες προεκτάσεις για τις ίδιες τις υπηρεσίες της Γερμανίας θεωρείται ιδιαίτερα λεπτή υπόθεση. Οι έρευνες της Δικαιοσύνης διεξάγονται παράλληλα με τις έρευνες ειδικής επιτροπής της Βουλής, μέλη της οποίας ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να καλέσει τον Σνόουντεν στη Γερμανία.

Η κυβέρνηση, αρνείται επικαλούμενη τη ζημία που θα προέκυπτε για τις διατλαντικές σχέσεις, αν και χθες ο υπεύθυνος διατλαντικού συντονισμού της γερμανικής κυβέρνησης, Γιούργκεν Χαρντ, υπεραμύνθηκε των ερευνών της Δικαιοσύνης.

«Στις ΗΠΑ όπως και στη Γερμανία ισχύει η αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Γι’ αυτό οι πολίτες των ΗΠΑ δεν εκπλήσσονται για το γεγονός ότι στη Γερμανία ένας εισαγγελέας ερευνά τις υποψίες για τέλεση παράνομων πράξεων, όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ», είπε ο Χαρντ. «Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε νέα εμπιστοσύνη στη διατλαντική σχέση εάν απλώς αγνοούμε το παρελθόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT