Πρόωρη λήξη εργασιών Ολομέλειας

Πρόωρη λήξη εργασιών Ολομέλειας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη θυροκόλληση, χθες το απόγευμα, σχετικού Π.Δ. κηρύχθηκε η πρόωρη, πλην αναμενόμενη, λήξη των εργασιών της Β’ Συνόδου της Βουλής και ξεκινούν οι διαδικασίες συγκρότησης των θερινών τμημάτων. Πλέον η νομοθετική εργασία θα γίνεται μέσω αυτών των τμημάτων χαρακτηριστικό των οποίων είναι: Πρώτον ότι συγκροτούνται το κάθε ένα (από τα συνολικά τρία διαδοχικά) από το 1/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλ. από 100 βουλευτές, με τρόπο που να διασφαλίζεται η κυβερνώσα πλειοψηφία. Δεύτερον, ότι παρέχεται η δυνατότητα στις κομματικές ηγεσίες να αντικαθιστούν βουλευτές που «κωλύονται» ή απουσιάζουν –ακριβώς ώστε να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες. Της δυνατότητας αυτής χρήση έκαναν στο παρελθόν κυβερνήσεις, ώστε να αντικατασταθούν βουλευτές που φέρονταν ως εν δυνάμει «αντάρτες» σε κρίσιμα ψηφοδέλτια.

Ως προς τον κοινοβουλευτικό έλεγχο προς την κυβέρνηση, στα θερινά τμήματα αυτός είναι περιορισμένος σε σύγκριση με τους μήνες που λειτουργεί η Ολομέλεια, αν και είναι γνωστό ότι με ευθύνη αρκετών υπουργών και η διαδικασία αυτή έχει υποβαθμιστεί.

Κατά τα λοιπά, η πρόωρη διακοπή, σημαίνει αφενός ότι μόνο ν/σ που άπτονται ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να συζητηθούν. Το ίδιο ισχύει και για άλλες πρωτοβουλίες που αφορούν τη λειτουργία της Βουλής (Κανονισμός, Κώδικας Δεοντολογίας, υποθέσεις αιτημάτων για άρση ασυλίας).

Στους διαδρόμους, ωστόσο, έντονα συζητήθηκε και μια άλλη πτυχή σχετικά με τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των εργασιών της Ολομέλειας: Ειδικότερα, στο παρασκήνιο εκφράστηκαν σκέψεις περί παραγραφής αδικημάτων υποθέσεων του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος. Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου σε δήλωσή της προσέδωσε επίσημο χαρακτήρα στις συζητήσεις: «Πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί των κυβερνήσεων Παπανδρέου – Παπαδήμου θα κοιμούνται (και θα ψηφίζουν) πιο ήσυχοι, αφού θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι παραγράφηκαν οι κατηγορίες που συνδέονται με τις δεκάδες δικογραφίες που εκκρεμούν στη Βουλή προς εξέταση», είπε. «Αν ήταν δυνατόν να ήταν ανοχτή η Ολομέλεια όλο το καλοκαίρι», σημείωσε ο κ. Π. Λαφαζάνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή